weby pro nejsevernější čechy

Jízdní řády mění v červnu časy i vizáž

V Ústeckém kraji dochází v průběhu června ke změnám v autobusové dopravě. Před cestou po 12. červnu se tak vyplatí zkontrolovat jízdní řád.

Nejvíce časových změn zaznamená linka 401 (Ebersbach – Chřibská) na svých kratších úsecích. Na ostatních linkách se časy posunou jen nepatrně a pouze u některých spojů. Přibylo také spojů, které nepojedou o školních prázdninách.
Seznam všech změn na Šluknovsku dáváme na konci příspěvku ke stažení.
Stejně jako v ostatních letech platí – oficiální jízdní řády v tištěné podobě zatím nebudou. Proto by cestující měli být obezřetní a jízdní řády pocházející odjinud než od Dopravy Ústeckého kraje nekupovat. Dostupné jsou na webových stránkách , platná spojení cestující vyhledají také pomocí www.idos.cz. Ověření spoje nebo vytištění jízdního řádu je možné i v informačních kancelářích dopravce ve Varnsdorfu na autobusovém nádraží nebo v Rumburku na vlakovém nádraží.

Pokrok za každou cenu

Se změnami v jízdních řádech přichází poprvé také výrazná proměna v jejich vzhledu. Umožnila to novelizace vyhlášky o jízdních řádech.
„Na linkách s integrovanou dopravou (což je případ DÚK) se tak mohou používat jízdní řády typu MHD, tj. jízdní řád s časovými údaji odjezdu z konkrétní zastávky. Výhoda tohoto systému spočívá v jednoduché orientaci. Cestující přijde na zastávku a ihned vidí v kolik spoj odjíždí – nemusí lovit v řádcích a sloupcích svůj spoj. Toto zobrazování se hodí zejména pro linky s jednotnou trasou s malým počtem zajížděk do variantních tras. Mezi takové linky například patří většina linek na Šluknovsku,“ uvedl odbor dopravy Ústeckého kraje.

jr

Pro cestující by taková změna znamenala, že nezjistí, v kolik konkrétně přijedou do cílové stanice. Místo toho se dozví, že jim cesta potrvá např. 44 minut. Nové jízdní řády se začnou na zastávkách objevovat již příští týden.

Seznam konkrétních změn v jízdních řádech:

zmenyJR 2016 06

Jízdní řády jsou ke stažení tady->