weby pro nejsevernější čechy

Nožířské slavnosti 2016

V neděli 12. června 2016 proběhl v areálu firmy Mikov již 5. ročník Nožířských slavností, které byly letos spojeny s oslavami 100. výročí povýšení Mikulášovic na město.

Letos byla zvolena oproti předchozím letům úsporně rozšířená varianta. Všechno se odehrávalo v areálu firmy Mikov, chybělo odpoledne v okolí Slovanského domu. Ovšem vše to, co bývalo odpoledne u něho, bylo už od začátku tady, protože v areálu se našla spousta dalšího místa, dříve nevyužívaného. Takže byly houbové speciality, byl myslivecký guláš, byli sokolníci. Samotný program také doznal drobných změn. Na úvod příjezd císaře pána v doprovodu starostky, aby slavnostně zahájili letošní ročník (jak již zmíněno, kombinovaný s oslavami města). Rána z děla a program jede. Letos se o muziku staral Ruksak. Šermíři, hledání rybiček, broušení nožů, biče a lasa, armáda, házení nožů. Vrátil se parní vláček, nově tu bylo k vidění pár autoveteránů a historická hasičská stříkačka. Dílničky, stánky spolků a města, prodejců několik, samozřejmě včetně místní produkce. Tradiční obrfronta do provozu (na ty poslední už se ani snad nemohlo dostat). Děti z místní MŠ s Českou besedou, nově se na pódiu představila parta, předvádějící styl Krav Maga. Novinkou byla i drezura s koněm. A letos došlo na přesekávání tří plechovek. Program tradičně uzavírala ukázka vyprošťování z vozdila v podání hasičů.

Podle organizátorů prošlo areálem kolem tisícovky příchozích (mnozí z nich stáli frontu před bránou v předstihu desítek minut). A pokud vás zarazila na plakátu informace, že další Nožířské slavnosti budou až 2018, pak by to mělo být proto, že v liché roky budou na střídačku městské slavnosti.

Foto Jiří Fišer:

Video oficiální:

Foto Ivo Šafus:

Sem tam nějaká scénka z průběhu slavností:

Rozsáhlá galerie z letošního ročníku k vidění třeba tady ->

Tyhle slavnosti monitorujeme od jejich vzniku – rok 2015->,rok 2014 ->,rok 2013 ->,rok 2012 ->

Tagy