weby pro nejsevernější čechy

Podvečerní výstup na Klíč – Matterhorn Lužických hor

Ve středu 3. srpna 2016 připravil KČT Krásná Lípa a o. p. s. České Švýcarsko túru s certifikovaným průvodcem Jiřím Rakem na nejkrásnější horu Lužických hor – Klíč.

Inu, mělo jít především o krásné výhledy z vrcholu, za kterými dorazilo přes 20 zájemců, dokonce až z Ústí nad Labem. Těšil jsem se, zkoušel jsem to letos v únoru (poprvé!) a nedopadlo to dobře, zaskočil mne sníh, led a totální mlha (viz galerie na konci). Tak jsem doufal, že to vprostřed léta s předpovědí, původně slibující tropy, bude lepší. Inu, zase to nějak nevyšlo. Tak krátkou trasu jsem snad ještě neabsolvoval, tak málo fotek ještě nikdy neudělal. Na nádraží ve Svoru to vypadalo ještě relativně dobře, byla jen zima. Ovšem s přibývajícími metry nadmořské výšky se zkracovala vzdálenost, na kterou šlo dohlédnout, a zvyšovala se frekkvence a velikost kapek deště.

Vydrásali jsme se na vrchol a cestou dolů na původně plánovanou trasu směrem do Kytlic došlo na neočekávané – Jiří Rak při pohledu na zbídačené účastníky vyměkl a rozhodl, že se raději vrátíme zpět do Svoru na nádraží, protože další trápení nemá příliš smyslu.

Snad to za 14 dní při cestě na jetřichovické vyhlídky dopadne lépe.

Mapa je od Jaromíra Petružálka, stejně jako pár fotek:

Něco málo i ode mne:

A pro porovnání stejně neúspěšný sólo pokus v únoru letošního roku:

Tagy