weby pro nejsevernější čechy

Občanská nauka na gymplu a v tančírně [Tomáš Klvaňa, Martin Schulz&Donald Trump]

Devátého listopadu (2016), jen několik hodin poté, co překvapivě vyhrál americké prezidentské volby Donald Trump,
byl celý svět zaplaven otázkami, co bude s USA a se světem dál.
Politologové a různí političtí komentátoři se předháněli prostřednictvím tisku, televize a sociálních sítí ve svých předpovědích a vyjádřeních.
Jedna z prvních živých přednášek a diskuzí na toto velmi horké téma se uskutečnila ve Šluknovském výběžku.


Pozvání Schrödingerova institutu přijal zahraniční politický komentátor a spisovatel Tomáš Klvaňa.
Přednášku pak moderoval bývalý redaktor Rádia Svobodná Evropa Martin Schulz.
V aule Biskupského gymnázia ve Varnsdorfu se tohoto výjimečného setkání zúčastnilo okolo sedmi desítek studentů, odpoledne pak, až do pozdních večerních hodin, v tančírně Balahala v Rumburku diskuze pokračovala s veřejností.

tomas1
Přednáška Tomáše Klvani se opírala o jeho knihu Vzpoura bílých mužů, aneb Donald Trump a ti druzí.
Hovořilo se o tom, jakými způsoby politici typu Donalda Trumpa ovládají davy svých voličů, jak manipulují veřejné mínění pomocí polopravd i regulérních lží, jak ovládají média a sociální sítě a jak se vulgarismus a hrubost stala v politice nejen americké, ale i evropské a bohužel i české, normou a běžným jevem.

tomas3
Přestože do posledních chvil Tomáš Klvaňa předpokládal, že americké volby vyhraje Hillary Clintonová, musel připustit, že vítězství Donalda Trumpa, ač pro většinu odborníků nečekané, není nepochopitelné.
Vzrůstající nespokojenost střední třídy s vnitřní i zahraniční politikou USA, strach z imigrantů, strach z terorismu, strach z chudoby, to všechno vede lidi k tomu, aby si hledali silného lídra, zachránce a vůdce. Co na tom, že předvolební hesla Donalda Trumpa jsou jen prázdné bubliny, o které se nedá opřít. On jim svými jalovými prohlášeními, bez konkrétních informací, zato plné emocí a hysterických výkřiků, dal naději, že jednoduchými způsoby vyřeší náročné problémy, že se pod jeho vedením budou mít lépe a nebude nic, čeho by se měli obyčejní Američané bát.“
Jak ale poukázal Martin Schulz, problém je ten, že stejný model boje o moc nabízí i politici evropští včetně českého prezidenta Zemana, a že obyčejný volič, ať již Čech, Francouz, Řek či Maďar slyší na ta samá lákavá předvolební hesla. „Prohlášení politiků již nejsou informační, ale performanční. Tudíž nezáleží na tom, jak zásadní informaci svým voličům politik předloží, ale záleží na tom, jaké divadlo před voliči sehraje,“ zdůraznil Klvaňa.
Obávám se, že nás nečeká světlá budoucnost, pokud tento trend bude pokračovat,“ uvedl Martin Schulz. „Zdá se, že hrubost a násilí budou v příštích letech ovládat společnost, že vzdělaní kritici nebudou žádoucí, ať již jsou z Pražské kavárny nebo z amerických univerzit.“
Přednášku Tomáše Klvani zakončila autogramiáda jeho nové knihy, která po šokujícím zvolení Donalda Trumpa 45. prezidentem USA nečekaně získala na aktuálnosti.