weby pro nejsevernější čechy

Žehnání obnovených památek v Lipové

Za slunečného počasí se o Květné neděli 9. 4. 2017 odehrálo žehnání obnovených křížků a soch v Lipové u Šluknova.

Někde to jde – seženou se peníze na obnovu, majitelé souhlasí s opravou, najde se šikovný restaurátor, vysází se nové stromy, přijede Toulavá kamera, objedná se exkluzivní počasí a pak do malé obce se šesti sty padesáti obyvateli přijedou desítky aut s přespolními, pozitivně naladěnými lidmi.

Žehnání křížků se v Lipové zúčastnilo kolem sto třiceti zájemců z Německa i Česka. Čekala je zhruba dvoukilometrová trasa po jednotlivých křížcích, sochách a obrazech. O úvodní slovo k obnově drobných sakrálních památek v obci se postaral Pavel Svoboda, starosta Lipové. Obnovené památky požehnal arciděkan R.D. Pavel Procházka ze Šluknova, administrátor Římskokatolické farnosti – děkanství Lipová. Historii jednotlivých objektů přítomným přiblížil Werner Hentschel z Liščí, který spolu se svou ženou Hanou zpracoval dokumentaci k opravě památek.

Žehnaly se objekty opravené loni, jako např. Kunertův kovaný kříž u hřbitova (1800), misijní kříž z litiny u děkanského kostela (1836) a litinový kříž, jemuž se říkalo U Pivnice (Hessův kříž). Došlo také na novodobé sochy patronů obce sv. Šimona a Judy v centru Lipové, o jejichž vznik se zasloužili účastníci dřevosochání Lipovský dřevák 2013. A takhle to šlo dál a dál, mohutný kamenný kříž zvaný Ježíš na mostě a přemístěná socha sv. Jana Nepomuckého. Hudební doprovod zajistili hudebníci vedení Patrikem Englerem.

Klára Mágrová

Tagy