weby pro nejsevernější čechy

Nisa film festival 2017 – slavnostní vyhlášení a udílení cen 14. ročníku

Po letech se do Varnsdorfu vrátil slavnostní závěrečný večer mezinárodního filmového festivalu a v sobotu 13. května 2017 došlo na prknech Městského divadla k předávání ryb z Nisy.

Ano, „galavečer“ se vrátil, leč v mnohem skromnější podobě. Bez doprovodného programu, bez kapely.. a taky tak trochu bez lidí. Česky nás tu mluvilo jen pár. A místo Panoramy, v níž už od čtvrtka běžel festival 70 mm filmů, v divadle.

O tom, že nejde jen o nějakou provinční akcičku snad svědčí fakt, že mezi oceněnými filmy pro dospělé figuroval Masaryk nebo Špína. Režisérka druhého zmíněného filmu se dokonce dostavila osobně.

Jen ten úvodní trapas stál za to. Moderátor přivítal všechny příchozí a hosty, mezi nimi i starostu města, kterého následně vyzval k úvodnímu slovu. A až tehdy se dozvěděl, že dotyčný není přítomen…

Poslední předávání cen v našem městě proběhlo v roce 2013 ->

Tisková zpráva o ročníku 2017:

Udílení Ryb z Nisy ve Varnsdorfu: Česko-slovenské filmy dominovaly na 14. ročníku Filmového festivalu Nisa
Filmový festival Nisa v trojzemí podél řeky Nisy o minulém víkendu završil již svůj 14. ročník. Rekordní počet 6 300 diváků mělo na 22 promítacích místech v Německu, Polsku a České republice možnost nejen zhlédnout více než 130 filmů ve třech soutěžních kategoriích, ale navštívit rovněž i řadu koncertů, výstavy či autorské čtení v rámci bohatého doprovodného programu nebo se zúčastnit řady diskuzí s filmovými tvůrci, kteří svá díla přijeli představit osobně. Slavnostní udílení cen proběhlo v Městském divadle ve Varnsdorfu v sobotu 13. května a zástupci české, resp. česko-slovenské kinematografie si odnesli hned několik cen.

Česko-slovenské snímky letos zaujaly nejvíce

Cena Saské ministryně kultury za nejlepší film v soutěžní kategorii celovečerních filmů dotovaná částkou 5 000 eur putovala česko-slovenské koprodukci filmu „Špína“ Terezy Nvotové. Jedná se o příběh sedmnáctileté dívky Lény, která po znásilnění učitelem hledá svou vlastní cestu životem, zastaralému systému psychiatrické péče na jedné straně a nedůvěře nejbližších na straně druhé navzdory. „Tato silná, drsná a extrémně emocionální inscenace nás přesvědčila a vzala nám dech,“ odůvodnila své rozhodnutí porota, ve které zasedli český producent Aleš Hudský, německý distributor Jürgen Pohl a polský kulturní manažer Maciej Zabojszcci.

Cenu za nejlepší herecký výkon si odnesla Vanessa Szamuhelová za roli dívky, která se ujme opuštěných dvojčat, ve filmu „Pátá loď“ Ivety Grófové. Cenu za nejlepší scénografii obdržel Milan Býček za film „Masaryk“ Julia Ševčíka.

„Normální autistický film“ Miroslava Janka se stal výhercem v soutěžní kategorii dokumentárních snímků. Dva roky doprovázel Janek s kamerou tři dospívající s Aspergerovým syndromem. Vznikl tak film o kráse být jiný vyznačující se pozoruhodnou lehkostí. Porota ve složení Martin Dušek (český režisér a žurnalista), Grit Lemke (německá autorka, dramaturgyně a žurnalistka) a Agnieszka Zwiefka (polská dokumentaristka) zdůraznila v odůvodnění: „… toto dílo je opravdovým filmem, který neilustruje tvrzení, nýbrž zručně používá prostředky filmové řeči. Miroslav Janek nás tak nechává nahlédnout do cizího světa a současně nám umožňuje se v protagonistech nalézt. Přesně to tvoří rozdíl mezi samotnou žurnalistkou a filmovým uměním, mezi dokumentací a dokumentárním filmem.“

Cenu za nejlepší krátký film obdržel „Fleur“ od Olivera Beaujarda. Jedná se o láskyplně inscenovanou pohádku o zahradníkovi, který věnuje více pozornosti rostlinám než svému osamělému synovi, a o usmíření s magickým světem. O udělení této ceny rozhodli polský režisér Sabin Kluszczyński, český režisér, dramaturg a autor Petr Slabý a Jutta Wille z německé společnosti Kurzfilm.

Ocenění pro film, který sbližuje

Zvláštní cena Saského filmového svazu je každoročně udělována filmu, který se s respektem a tolerancí přibližuje druhé kultuře a připravuje tak cestu k dialogu. Hraný film „Szczęście świata“ od Michała Rosa tato kritéria naplnil. V porotě zasedli Marta Trzeciak (kulturní manažerka z Polska), Martin Musílek (ředitel Městského divadla Varnsdorf) a Christian Zimmermann (ředitel Saského filmového svazu), kteří své rozhodnutí odůvodnili následovně: „Film vypráví poetickou a filmově neobyčejnou formou příběh mladé ženy, která je tajným středem domácnosti, a přitom nevzrušeně zprostředkovává, že opomenutí může vést k prozrazení a nakonec se může obrátit vůči všem. Skrze mimořádný herecký výkon, okouzlující obrazy a báječnou hudbu se filmu daří přimět diváka k reflexi vlastní role a vlastního chování.“

Čestná cena pro Bohdana Slámu

Čestnou cenu Filmového festivalu Nisa si letos odnesl český režisér Bohdan Sláma. Sláma patří k mladší generaci českých filmových tvůrců, kteří proti neutěšenosti postsocialistické doby 90. let vystupují filmy plnými humoru a charakteru. Nechává vzniknout postavy, které jsou i v těžkých dobách připraveny jít svou vlastní cestou a i přes hledání romantiky a idyly nikdy nesklouzává ke kýči. Dává naději na cestu za malým kouskem štěstí, které může zmizet stejně rychle, jako přišlo.

Cenu publika získal snímek „Die Reste meines Lebens“ od Jense Wischnewského. Nejoblíbenějším krátkým filmem se potom stal „Simply The Worst“ od Johannese Kürschnera a Franze Müllera.

Jubilejní 15. ročník Filmového festivalu Nisa se uskuteční ve dnech 15. – 20. května 2018. Více informací o festivalu naleznete na adrese www.neissefilmfestival.de.

Tagy