weby pro nejsevernější čechy

Laskavý i akční víkend! ÚSTÍ ŽIJE !

Příznivci otevřeného a oživeného městského prostoru měli v předposledním květnovém víkendu opravdové hody !
V letním kině po oba dny předváděli svoje triky a neuvěřitelné kousky bike crossoví odvážlivci. Součástí byl pak DOWN TOWN, tedy sjezd městem od leťáku až do samého centra . A rozhodně bylo na co se dívat.
Během soboty až do pozdních hodin večerních k tomu ožil i prostor v atriu magistrátu, kde duněla hiphopová muzika a kde k mému překvapení vystoupila i „lokální kapela s mírným regionálním přesahem „, crazzy rockoví TOČÍLAS. Jejich veřejná vystoupení jsou poměrně vzácná, což je velká škoda. Výteční muzikanti, vlastní tvorba, opravdu dobří oba frontmani – zpěváci a typická točílasová kostýmová show. Setkat se s nimi můžeme i v následném víkendu na již tradiční střekovské veselici MEZI DVORCI .
V centru města , v proluce pod krajským úřadem před oblíbeným Cafe Max bylo pak možno spatřit produkci nejpravověrnější a patrně asi jediné opravdu undergroundové skupiny LIDOVÍ LÉČITELÉ. Sledovat Františka Marka je velmi osvěžující zážitek.
Jestliže v sobotu „stříkal adrenalin“ a duněla muzika, byla neděle ve znamení klidu a pohody. V dopoledních hodinách bylo možno nasát příjemnou atmosféru blešího trhu ve střekovském parku, spáchaného velmi aktivním sdružením STŘEKOVSKÉ MATKY, které v prostoru před Činoherním studiem pořádá své pravidelné „rodinné“ akce.


Pravou oázou klidu byla pak téměř po celou neděli zahrada u vily Českého rozhlasu Sever, kde ústecká čajovna U Vysmáté žáby pořádala již čtvrtý ČAJŮ FEST. Nikdo nikam nespěchal, všude to vonělo, ochutnávaly se čaje soutěžních čajoven, předvádělo se umění tai chi i orientální tance, koncertovalo se na tibetské mísy, diddgeridoo, presentovala se a prodávala keramika, vegetariánské dobroty… Za těch sedm hodin, co jsem v zahradě jen “ prostě existoval“, se odhadem protočilo 400 lidí, možná více. A to je moc dobrá zpráva ve většinou polomrtvém městě…
Počasí na objednávku, líbezný a laskavý, ale i akční víkend v labském oudolíčku to byl !! Všem, co se snaží oživit veřejné prostory a vytáhnout lidi z jejich „hnízdeček“, od televizí a počítačů, patří veliký dík!

Tagy