weby pro nejsevernější čechy

Oživlé nábřeží

Druhý červnový víkend byl v Ústí opět ve znamení mohutného náporu kulturních a společenských akcí. V pátek bylo možno navštívit v rámci celorepublikové akce NOC MUZEÍ, KOSTELŮ A GALERIÍ celou řadu institucí i sakrálních památek, kde probíhal doprovodný program. Velmi hezký a poučný připravilo pro návštěvníky Městské muzeum nejen ve svých prostorách, ale i na Lidickém náměstí. Zájem byl obrovský, rodiny s dětmi převažovaly, což je dobrá zpráva. V kostelích bylo pak možno podívat se i do míst běžně návštěvníkům zapovězených, poslechnout si koncerty, v Šikmém kostele dokonce i zazvonit si na hlavní zvon.

Zajímavou akci připravil VEŘEJNÝ SÁL HRANIČÁŘ, kde byla dětem i dospělým nabídnuta večerní stezka odvahy současnou výstavní expozicí. A po hudebním večírku mohli zájemci v Hraničáři dokonce přespat za zvuků ambientní hudby a ráno společně posnídat.
Milovníci piva a nenáročné popové hudby se sešli v sobotu na již tradičních PIVOVARSKÝCH SLAVNOSTECH v ne příliš často využívaném letním kině. Report nečekejte, tahle akce mne pravidelně míjí.
Zato nedělní akci, oživující veřejný prostor a umožňující setkání lidí, jsem si ujít nenechal. NÁBŘEŽÍ ŽIJE přichystaly tři nejaktivnější spolky- divadelní KULT, STŘEKOVSKÉ MATKY (rozhovor s nimi je ve fázi příprav) a pracovníci dětského oddělení Severočeské vědecké knihovny – společnými silami na nejpřístupnější části labské náplavky (ono to zní snadno, ale celé pravostranné nábřeží Labe je protkáno cyklostezkou a zábor krátkého úseku pod Benešovým mostem na tři hodiny přišel pořadatele na 6 000,- korun).


Zábavný a pestrý program zahájilo divadlo BRATŘI V TRIKU veselou klauniádou s akrobatickými a žonglérskými kousky MALÍŘI. Pro děti byla připravena velká řada soutěží a výtvarných činností, tentokráte s tématikou dobývání vesmíru. K dispozici byla čítárna a prohlížírna knížek a časopisů, A celé prosluněné odpoledne opět uzavřeli Bratři v triku s představením Prasečí cirkus.
Že celá akce, jejíž význam je především v setkávání a aktivním trávením volného času, měla úspěch, o tom svědčí třeba fakt, že Střekovské Matky musely improvizovat a vyrábět další kartičky pro sběr razítek soutěžících dětí, protože těch 120 připravených nestačilo ani náhodou. Ale všichni dostali šanci a všichni dostali odměnu. Všude vládla pohoda a úsměvy a já volám: více takových akcí, pokud možno s podporou radnice! A díky za ně!

Tagy