weby pro nejsevernější čechy

Prázdninový klid skončil. Hraničář zahajuje sezonu novou výstavou. Vnitrobloky.

Všem skeptikům, kteří prorokovali před třemi roky znovuotevřenému slavnému ústeckému kinu, přebudovanému na kulturní instituci, jepičí život, Hraničář vzkazuje : JEDEME DÁL !

Novou sezónu zahájil Hraničář již tradiční akcí a oživením venkovního prostoru BABÍ LÉTO NA ULICI. Za velmi příznivého počasí proběhl bazárek oblečení, výtvarná dílna pro děti, podávala se speciální rolovaná zmrzlina i oblíbené cheessteaky ala Gril Mumie, a došlo i na jedno z posledních venkovních promítání. K pohodě přispěl výborným setem z vinylů Houpací kůň Jirka IMLAUF.

Ve vnitřních prostorách pak proběhla vernisáž a zahájení první sezónní výstavy VNITROBLOKY, kterou připravil Ateliér Fotografie LukášE Jasanského z Fakulty umění a designu ústecké univerzity. Velkoplošné fotografie studentů dávají nahlédnout do zákoutí, dvorků a prostor, které jsou skryty mezi ústeckými domy a o kterých často nemá běžný Ústečan ani ponětí.
Při vernisáži k tomu řekl architekt (a srdce a mozek současného Hraničáře) Tomáš PETERMANN :

„Ústí nad Labem nepatří k městům, která by nás uhranula svou tradiční městskou strukturou. Nedává na odiv velká či menší náměstí, romantická zákoutí ani majestátní bulváry. Spíše se tváří jako někde na pomezí mezi „počkejte, zatím to tu dáváme dohromady“ a “ pardon, už to tu balíme „. Umí v tom být až nádherně matoucí, neb jeho skutečný stav je pro kolemjdoucí pozorovatele těžko poznatelný. A co si budeme nalhávat, město je hůře pochopitelné i pro své obyvatele. Ani fotografie není často nápomocná. ten zvláštní stav je pro většinu tak složitý a neuchopitelný, že veškeré snahy nahlédnout pod povrch již vzdali.
A teď si představte, že za tím vším neviděným se nachází svět ještě skrytější…a to je ta zvláštní vlastnost Ústí. To skryté i to obnažené jsou v tomto městě neviditelnými. Tedy do okamžiku, kdy vystoupíte z vlastního stínu a začnete tuto temnotu rozkrývat.. Prohlédnete příběhy jinak všedních míst, a hlavně začnete pomalu přicházet na to, jak vás může i město, jakým je Ústí nad Labem, uhranout. A pak začnete přicházet i na to, jak se mu více věnovat .“

Babí léto na ulici můžete navštívit až do pátku 8. září, program je pestrý a bohatý. Čekají na vás koncerty Justina LAVASHE (6.6. / 18.00) a THE MAGGIES MARSHMALLOWS (8.9. / 19.00) i poslední letošní letní kino s kultovním hitem BIG LEBOWSKI, spousta dobrot a především setkání s příjemnými lidmi.

Výstava VNITROBLOKY bude k vidění až do 1.10., kromě pondělků a sobot vždy v odpoledních hodinách.

Tagy