weby pro nejsevernější čechy

BAREVNÉ VOŇAVÉ CHUTNÉ A ROZTANČENÉ ÚSTÍ !

V druhém zářijovém víkendu měl leckterý Ústečan velké dilema, kterou z mnoha příjemných akcí navštívit, stihnout je všechny prostě nebylo možné.

Vše začalo již v pátečním odpoledni a večeru. Před Hraničářem vrcholilo Babí léto na ulici, letošní otvírák sezóny, s šikovnými garážpunkovými MAGGIE´S MARSHMALLOWS. Na Lidickém náměstí se pak sešli milovníci burčáku na ÚSTECKÉM DNI VÍNA a bavili se třeba při cimbálovce. Sotva tu dozněly poslední tóny a vypily se poslední pohárky, začaly horečnaté přípravy na sobotní BAREVNOU PLANETU, již tradiční setkání a presentaci menšinových komunit na multietnickém hudebním festivalu. Jeho 18. ročník opět připravila Poradna pro integraci a na obou hlavních ústeckých náměstích a v atriu magistrátu, které obě tato spojuje, se odehrál bohatý kulturní program (letos dokonce na čtyřech pódiích) pro děti i dospělé.Prostory zaplnily stánky s krajovými dobrotami i s tradičními výrobky, střídaly se hudební rytmy i žánry (na hlavním pódiu potěšil URAGAN ANDREW , výtečná MAMA AFRICA i úžasná THE YUYA ), děti se mohly vyřádit na skákacích hradech, ve výtvarných dílničkách, při soutěžích připravených ústeckými skauty, shlédnout pohádku, zabubnovat si v bubenickém workshopu nebo žasnout nad letošní novinkou, obřími loutkami, které procházely všemi festivalovými prostorami a budily nadšení i u dospěláků. Na Lidickém náměstí pak program vyvrcholil výborným koncertem showmana Rocky Leona. Hlavní hvězdu celého festivalu, skupinu TATA BOJS sledovalo již za tmy zcela zaplněné Mírové náměstí, a to i přes fakt, že tu a tam spadla nějaká ta dešťová kapka (opravdu pršet však naštěstí začalo až po úplném konci všech radovánek).

Svým způsobem bylo dobře, že se v nedalekém Velkém Březně souběžně konal oblíbený (a i tentokrát mohutnými davy navštívený) DEN VELKOBŘEZENSKÉHO PIVOVARU , kam letos svážely autobusy (zdarma!!) zájemce nejen z Ústí, ale i z Děčína. Kromě komentovaných prohlídek vnitřních prostor pivovaru a hektolitrů zlatavého moku byl i zde nabídnut pestrý hudební program, kterému vévodil Ondřej Hejma se ŽLUTÝM PSEM. Popíjelo se a tančilo až do pozdních nočních hodin.

V neděli pak schizofrenie kulturychtivého diváka dosáhla dalšího vrcholu, neb bylo třeba se rozhodnout mezi dvěma moc dobrými akcemi, které navíc byly vzdušnou čarou jen pár desítek metrů od sebe v ústecké čtvrti Klíše.
V Městských sadech (U Mušle) probíhal další z koncertů multižánrového minifestivalu MALÝ HAMBURK a ke slyšení byla rocková partička BB FLINK, indeirocková teplická partička EDAFON a dva „solitéři“, písničkáři Samanta LEDENOVÁ a Jindra KEJAK.
MALÝ HAMBURK můžete navštívit ještě v následných dvou nedělích (vždy 14-18 hodin ), třetí ročník nápaditého projektu pana Moravce se uzavře 24. září.

Ve Vrchlického sadech nachystali místní nadšenci další ročník rodinného lokálního festiválku NÁDHERA 2017, kterou připravuje Aleš a Petra Morvayovi s Gábinou Růžičkovou a armádou dobrovolníků z řad klíšských rodičů. Je to vždy příjemné setkání, ani tady nechyběly hry a soutěže pro děti a spousta muziky, z nichž nejvíce mne potěšila hardrocková NEREA s výborným zpěvákem a „lokální kapela s mírným regionálním přesahem“ crazzyrockoví TOČÍLAS. Moc pohledná a milá akcička.

A aby toho opravdu nebylo málo, začaly 9.září tradiční DNY EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ, což znamená, že se otevřely mnohé historické budovy, které jsou jinak návštěvníkům nepřístupné, ať už je to Wolfrumova vila ( sídlo ČRo Sever), budova Spolchemie (první mrakodrap v Ústí) s funkčním paternosterem, zákulisní prostory Městského divadla nebo vnitřek technické památky, Střekovských zdymadel. Tam všude se vám dostalo odborně komentované prohlídky. Pokud jste v nabitém víkendu nestihli, máte možnost ještě v tom následném (16.-17.9.)