weby pro nejsevernější čechy

Svatováclavské putování za obnovenými kapličkami Krásnolipska

Státní svátek čtvrtek 28. září 2017 patři akci, kterou společně pro zájemce připravili Město Krásná Lípa, KČT Krásná Lípa a společnost České Švýcarsko, o.p.s. – putovalo se po v nedávné době obnovených sakrálních památkách Krásnolipska.

Jednoduchý úvod se mírně zkompilkoval, snadná cesta do Zahrad se změnila v pobíhání sem a tam, protože je pro zdejší kraj zcela „netypicky“ další výluka na železnici. Nakonec se ale všichni šťastně ocitli v Zahradách na křižovatce u pomníku padlým v 1. světové válce. Po přivítání odchod ke kapličce Panny Marie Pomocné, zvané Žebrácká (směr Vlčí Hora). Další zastávkou je odbočka do Dlouhého Dolu, na níž je k vidění „znovuobjevený“ dřevěný Hessův kříž.

Přes místní hřbitov s kaplí rodiny Nitsche (i ten prodělal a prodělává změny k lepšímu) na Vlčí Horu ke kapli Panny Marie Karmelské, která žije bohatým kulturním životem po celý rok. Kousek cesty po Köglerově naučné stezce k panoramatické vyhlídce a dál ke zrekonstruované lesní kapličce sv. Anny. Zde KČT Krásná Lípa připravil občerstvení a také vyprávění o záchraně této unikátní stavbičky. Část poutníků se odpojuje, část pokračuje nejen ve sběru hub, ale také v putování. V Kyjově kousek od přehrady čeká kaplička Nanebevzetí Panny Marie. Od ní k běžně nepřístupnému Paulovu dřevěnému kříži se siluetou Krista (nachází se uprostřed pastvin). Přes zaniklou osadu Hely na Kamennou Horku kolem krásných vyhlídkových míst. A poslední zbytky vytrvalců zpět do Krásné Lípy.

Jsem víc než rád, že ne všechna města jednají a myslí stejně, a že někde upřednostňují staleté artefakty, dotvářející krajinu i atmosféru místa. Před svatostánky konzumu v podobě dalších hyper a supermarketů či novou plochou pro pár vyvolených. V čemž se asi s mnohými neshodnu. A prý dá-li bůh a dotační programy, brzy budeme mít možnost putovat po dalších…

Co se týče videí, jsem na tom ještě hůř než s pořizováním obrázků. Důležitý měl být zvuk, leč mnohdy asi ani slovům nebude rozumět vlivem pofukujícího větru.

Na webu KČT Krásná Lípa k vidění foto:

Václava Hiekeho ->

Mikuláše Peterky ->

Ilony Řechtáčkové ->

Líby Šaferové ->

Tagy