weby pro nejsevernější čechy

Otevření turistické sezony v Jetřichovicích a Růžové

V sobotu 21. dubna 2018 vyvrcholil maraton akcí k zahájení turistické sezóny Českého Švýcarska dvěma propojenými akcemi – oficiálním zpřístupněním skalního hradu Falkenštejn u Jetřichovic a slavnostním otevřením vyhlídky Růženka na Pastevním vrchu u Růžové.

Pro některé šlo o dvě samostatné akce, pro některé o dvě akce, dosažitelné v jednom dni přejezdy autem, pro někoho nádherný výšlap z jednoho místa na druhé kouzelnou krajinou.

Na místě srazu v Jetřichovicích u infocentra se počkalo na dojezd všech myslitelných spojů a potentátů, Jiří Rak zavelel, co a jak bude a hromadný odchod ke skalnímu hradu. Většina se sttaečně tvářila, že tím směrem kráčí poprvé, i když se domnívám, že 99 % návštěvníků zákaz nezákaz, kolaudace nekolaudace nahoře už byla před oficiálním zpřístupněním. Chvilka soustředění pod novým schodištěm, řeč zástupců Národního parku, realizátorské firmy, stříhání pásky a přípitek stejnojmenným pivem. A hurá vzhůru, kde se dav na četných plošinách, terasách a schodištích nakonec vcelku rozředil.

Nutno podotknout, že tahle konstrukce vyvolala hodně zlé krve, občas i nadávek a vulgarismů. Já naopak považuji to, co se tu provedlo, za skvělé a spásné a pokud si v magazínu České Švýcarsko duben 2018 přečtete na stránkách 20 a 21 článeček od Natalie Belisové, jsem ochotný se podepsat pod každé slovo a argument zde vznesený. A jak už před pár měsíci okomentovala situaci DŠ – „co asi tak milovníci krajiny vyváděli, když jim panenskou krásu přírody zničili výstavbou toho příšerného mostu na Bastei?“

Čas tlačil, nezbylo než se proplést zástupci všemožných médií a kolem Václava Sojky, seznamujícího zájemce s historií hradu, a vyrazit na místo srazu ke zdejší ozdravovně. Odtud přes nově zpřístupněnou vyhlídku Treppenstein (doplněna do místního okruhu Lesík Pfeiferův) do Jetřichovic, kolem Dolského mlýna na Kamenickou stráň s odbočkou na vyhlídku, a dál po Naučné stezce k dnešnímu cíli, Pastevnímu vrchu. Pokud cestou dav řídl a řídl, tady opět došlo k silnému zahuštění – dlouho před plánovaným slavnostním otevřením vzplál oheň, fasovaly se buřty a pivo teklo proudem. Pokud jsem proti úpravám na Falkenštejnu nikdy nic neměl, pak plánovaná existence a podoba rozhledny Růžovka ve mně naopak nadšení nebudily. Několikrát mi stačil rozhled z jí předcházejícího posedu, moderní vzhled betonové stavby mi připadal jako pěst na oko. Jenže jenže – pohled na vlastní oči zblízka mne přesvědčil, že to vůbec není tak hrozné, jak se zdálo, a že sem tahle stavbička vbrzku zapadne…

Nakonec proudem vytrysklo šampaňské, z anketních lístků o oblibě vyhlídky se vylosovalo pár výherců a už jen cesta budem přes Hřensko do Jetřichovic.

Fotky na webu KČT Krásná Lípa od Ilony Řechtáčkové ->, Jaroslava Leksy -> a Jaromíra Petružálka ->

Pro představu ještě mapu z vlastních zdrojů:

A pro porovnání od Jaromíra Petružálka:

ČTK o Růžovce ->, Děčínský Deník ->

Tagy