weby pro nejsevernější čechy

Dědicové varnsdorfských vzpomínek

Ve středu 20. června 2018 se v sálku Městské knihovny Varnsdorf konala pro školáky zvláštní akce, zaměřená na historii města.

Už před delším časem mi jeden „místňák“ říkal, že hybatelem dění zhusta bývají náplavy a cizáci. Domácí totiž trpí provozní slepotou, vnímají máloco, posedávají na zahrádce, brblají, že se o ně nikdo nepostará, že se kolem nic neděje, že to tu za nic nestojí… Je zapotřebí očí odjinud, které ještě dokáží vidět, jak hluboká je to mýlka.

Už jsem to tu psal dřív – tohle město má štěstí, že (docela překvapivě) sem tam někoho okouzlí. A vrací se a vrací, tvoří a vymýšlí. Tentokrát se to dotklo tří tříd ZŠ Východní (třetí až páté). Žáci si doslova mohli ohmatat významné dějinné události města.

Interaktivní představení nebo divadelní dílna? Jak nazvat neustále se pohybující duo Hana Strejčková a Filip Novák? Pohybují nejrůznějšími rekvizitami, běhají po časové ose, sehrávají všelijaké scénky, čtou pověsti a legendy, nutí přihlížející děti k interakci – a navíc nejsou nudní.

O čem to vlastně celé je? Jednoduše o historii Varnsdorfu. Oba protagonisté ovládají zdejší místopis i dějepis a svižně a zábavně ho předávají dětem. Kupodivu ony je vnímají až do závěrečného skřítkování. Záludný trpaslík totiž položil na závěr otázku, nad kterou není špatné se občas zamyslet. Jen možná výsledek je pro přihlížející dospělé poněkud tristní – odpoví-li dvě třetiny školáků, že ve městě stojí za to žít, protože je tu Kaufland, zdá se, že je něco trochu špatně…

Projekt navazuje na divadelní inscenaci Hotel na rohu, kterou pro Městské divadlo Varnsdorf napsala Hana Strejčková (a taky nazkoušela spolu s dalšími herci). Hotel na rohu je autorská hra, která mapuje dění v pohraničí od roku 1932 do Sametové revoluce.

PS: Pokračování prý po prázdninách

 

Tagy