weby pro nejsevernější čechy

Nové regionální výrobky z Českosaského Švýcarska 2014

V  Krásné Lípě  proběhlo již 7. kolo certifikace regionálních výrobků a mezi  výrobky se značkou „Českosaské Švýcarsko – regionální produkt“ tak nyní nově patří i pivo Falknštejn z Křinického pivovaru a saský Räuchermann – Kouřící panáček vyrobený z břízy. Nově byly certifikovány i zážitky. Mezi prvními certifikovanými zážitky z regionu Českosaského Švýcarska patří Loretánské slavnosti v Loretě Rumburk, Velikonoční jízda a Nožířské slavnosti z Mikulášovic a balíček turistických aktivit „České Švýcarsko – to jede“, které připravuje České Švýcarsko o.p.s.

České Švýcarsko o.p.s. je již od roku 2010 koordinátorem regionální značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“. Značka patří do Asociace regionálních značek a je udělována nejen v Českém Švýcarsku a na Šluknovsku (ve spolupráci s MAS Šluknovsko), ale také na území Saského Švýcarska. V regionu je již certifikováno 28 produktů a letos nově i 4 zážitky. Certifikát platí na dva roky a opravňuje výrobce k užívání značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“ na všech certifikovaných produktech i propagačních materiálech.

Cílem značky je přispět k rozvoji místní ekonomiky a udržitelnému cestovnímu ruchu. Značka garantuje původ výrobku v regionu, kvalitu a šetrnost k životnímu prostředí. Uděluje se výrobkům, které mají v regionu dlouholetou tradici (nože z Mikova, čokolády z děčínské firmy Jordan & Timaeus), nebo jsou převážně z místních surovin (dřevěné spony od p. Kříže, včelí med od p. Kuby z Brtníků, mošty ze Saska apod.). Posuzuje se i podíl ruční práce, jedinečnost ve vztahu k regionu a výjimečné vlastnosti produktu. Výrobcům značka umožňuje větší propagaci jejich výrobků a otevírá nové možnosti prezentace a prodeje, např. na regionálních trzích. Základním nástrojem propagace jsou společné webové stránky všech certifikovaných produktů www.regionalni-znacky.cz . Koordinátor značky dále propaguje certifikované výrobce na svých akcích, webových stránkách a vydáváním propagačních materiálů a katalogů. Většinu výrobků lze zakoupit také na informačních střediscích v Českém Švýcarsku i ve Šluknovském výběžku.

Popis nových certifikovaných výrobků a zážitků:

Pivo Falkenštejn 

Při výrobě piva klade Křinický pivovar z Krásné Lípy důraz na kvalitu a správné vyladění chuti jednotlivých druhů piv a proto je základní nabídka omezena pouze na dva až tři druhy piv ležáckého typu, které jsou příležitostně doplněny speciálem. Uvedená druhová skladba navazuje do jisté míry na tradiční sortiment piv, který se vařil v původním Krásnolipském pivovaru. 

Räuchermann – Kouřící panáček z březového dřeva

Tradiční výrobek, využívaný hlavně o vánocích k pálení tzv. františků, které s vkládají do panáčka a ten pak vypadá jakoby kouřil dýmku. Výrobek vlastnoručně tvoří na své chalupě v Bientalu pan Neubert. Výrobek je z březových neopracovaných špalíčků ve velikosti od 0, 3 do 0, 4 m.

Loretánské slavnosti

Loretánské slavnosti v Rumburku se pořádají v Loretě Rumburk, celodenní divadelní a hudební slavnost pro celou rodinu. Konají se v architektonicky cenném barokním areálu a mariánském poutním místě z 18. století. Od roku 1997 jako připomínky dostavby a vysvěcení loretánské kaple Panny Marie dne 15. 7. 1707. Datum je pevně dané, vždy v sobotu nejbližší 15. září.

Velikonoční jízda

Velikonoční jízda Mikulášovice, obnovení předválečné tradice. Jedná se o výpravný pochod jezdců na koních a hudebníků. Vychází se od kostela a putování končí opět u kostela závěrečnou skladbou. Na začátku akci požehná farář, celému průvodu předchází Mše svatá. Cca 800 návštěvníků – na velikonoční neděli.

Nožířské slavnosti

Nožířské slavnosti – na nádvoří továrny Mikov, druhá na prostranství vedle Slovanského domu, případně na tanečním sále. Kapacita nádvoří továrny cca 800 návštěvníků, venkovní prostranství cca 1500 návštevníků, sál kulturního domu cca 600 návštěvníků. Termín konání – předposlední neděle v červnu. Podpora tradičního řemeslnictví a spolkového života v regionu Českého Švýcarska. Továrna Mikov oslaví 220 let.

České Švýcarsko  – to jede

Jedná se o ucelenou nabídku zážitkových programů pro veřejnost s využitím všech typů turistické dopravy a infrastruktury s propojením na nejatraktivnější místa Českosaského Švýcarska. Jedná se o tyto programy:

• Autobusem do Českosaského Švýcarska a Lužických hor (cílová skupina hosté z penzionu)

• Parníkem labským kaňonem do skalního města (cílová skupina turisté „labužníci – objevovatelé“)

Parním vlakem do skalního hradu (cílová skupina Rodiny s dětmi)

• Tramvají do skal (aktivní turisté – pokročilý – prvky adrenalinového zážitku)

Mgr. Dana Štefáčková

Vedoucí PR a marketingu

České Švýcarsko o.p.s.

Křinické nám. 1161/10

Krásná Lípa 407 46

Tel:+420 412 383 254

Mobil: 777 819 198

dana.stefackova@ceskesvycarsko.cz

www.ceskesvycarsko.cz