weby pro nejsevernější čechy

Jazzový kytarový koncert – Tony Ackerman

Dorazila k nám další pozvánka, a to hodně aktuální – ve středu 14. srpna 2013 se koná koncert od 18.00 hodin v kapli ve Vlčí Hoře, vstupné pouhopouhých 50 Kč. Americký virtuózní kytarista Tony Ackerman žije ve České republice třicet let, v Praze působí od roku 1983. Tento světoběžník narozený v Římě (1950) strávil mládí v Kalifornii a s hudbou se nejvíce sžil v bostonském univerzitním předměstí Cambridgi. Už od dětství vedl dvojí hudební život: vážnou hudbu hrál na housle a klavír, jako kytarista se už ve dvanácti letech aktivně podílel na mohutné vlně obnoveného zájmu o folk. Svůj stylový záběr postupně dále rozšířil na bluegrass (jako hráč na banjo a mandolínu), na ragtimové kytarové instrumentálky, na blues a nevynechal ani elektrický rock a free jazz. Po tři roky pak studoval v Římě klasickou kytaru a po návratu do USA se věnoval kompoziční práci.

V jazzovém duu s Martinem Kratochvílem hrál tisíce koncertů nejen u nás ale i po Evropě, v USA, Izraeli a Kypru. Spolu mají nahráno devět LP.

Ve Vlčí Hoře kytarista Ackerman představí fascinující sólový večer na pěti akustických kytarách. V první polovině večera čerpá ze svých hudebních kořenů v různých amerických stylech – folk, bluegrass, blues a ragtime. V druhé části večera pokračuje klasickou kytarou, brazilskou bosanovou a na závěr hraje své originální skladby a improvizace, které jsou inspirovány hudebními styly z celého světa.