weby pro nejsevernější čechy

Fotbal nebo golf? A co takhle obojí!

V roce 2005 nakombinovali ve Švédsku golf s fotbalem a vznikl tak nový sport: fotbal — golf. Včera (30/5/2014) bylo otevřeno histroricky první hřiště určené pro tento sport v Čechách. Nás může těšit, že to bylo Dymníku u Rumburka. V areálu najdete osmnáct jamek, celé herní kolečko trvá hodinku, dvě: to podle šikovnosti hráčů. Zahajovací miniturnaj absolvovali třeba čeští footsaloví reprezentanti, komentátor České televize Jiří Lípa, Herec David Novotný, ale i spousta nefotbalistů a nehráčů a všichni si pohyb na hřišti pochvalovali.

Princip hry je stejný jako u golfu: odpálíte míč a snažíte se ho dostat do jamky — jámy co nejmenším počtem kopuů; každá jamka má své hodnocení, par (Par je teoretický počet ran, na který by zkušený golfista měl jamku zahrát), tedy ideální počet kopů. Tohle všechno se zapisuje do karty a na konci, v příjemné klubovně, se spočítá.

Po hře jsem několikrát slyšel, že ke hře je potřeba golfové myšlení a dobrá kopací technika, ano místo celého pytle holí máte jenom dvě nohy. Proti golfovému hřišti je fotbal — golfové upravené přeci jenom více „nahrubo“. Tuším, že osmá jamka končí ve svahu a green si ještě patřičně nesedl. Slyšel jsem tu od hráčů spoustu slov, kteá obvykle používám jenom když mi něco opravdu nejde a v blízkosti nejsou děti.

Jinak fotbal — golfová dráha připomíná víc než golf minigolf, protože většina jamek obsahuje různé překážky, případně je dost do zatáčky, takže jenom málo kterou lze zahrát jedním úderem — kopem, tedy hole-in-one.

Tomáš Neuman, který je předsedou České fotbal — golfové asociace předpokládá, že do pěti let by mělo v Čechách vzniknout dalších dvacet až třicet hřišť.

Už letos v září se na tom rumburském bude konat první otevřené mistrovství České republiky (pokud vás tenhle sport zaujal a chcete se zúčastnit sledujte tyto stránky —>), do té doby tu vznikne dalších osmnáct, tentokrát delších a profi jamelk.

Otevřeno by mělo být denně, cena hry je osum eur.

(Pro výletníky: jenom kousek od tohoto hřiště najdete lanovou dráhu, případně i single trackovou cyklistickou trať).