weby pro nejsevernější čechy

Spartan Race — nejtěžší překážkový závod s účastí varnsdorfských závodníků

Poslední květnový víkend se oddíl siláků Northern Strongman Varnsdorf zúčastnil extrémního překážkového běhu Spartan Race v Liberci. Tento závod nazvaný Sprint, byl nejlehčím stupněm ze série Spartan Race. Nikdy není dopředu známá trasa ani její délka. V propozicích závodu se uvádí jen, že trasa je dlouhá minimálně 5 km a je na ní minimálně 15 neznámých překážek. Závodu se účastnilo cca 3 000 běžců z celé České Republiky i ze zahraničí. Běžci byli vypouštěni na trať každou půl hodinu ve vlnách, čítajících 250 závodníků.
Za oddíl běžela Katka Batelková, Mirek Tarnóczy, Pavel Kňourek, Ondřej Bandas a Martin Foretník.
„Všichni jsme běželi společně jako tým. Nehráli jsme na čas, ale na to abychom všichni závod dokončili a hlavně dokončili ho bez zranění. Při registraci totiž dostanete do ruky obálku s čipem a startovním číslem, na které je doslova napsáno: Existuje reálná možnost, že můžete zemřít.
Trať byla nakonec dlouhá 7,3 km a bylo na ní 19 překážek. Například 2-metrová dřevěná stěna, populární plazení v bahně pod ostnatým drátem, lezení po skále, boulder stěna, obří skluzavka zakončená vodním příkopem, tahání pytlů na laně, nošení kýblů se štěrkem, šplh na laně nad vodním příkopem, brodění se bahnitým potokem, hod oštěpem, skákání přes oheň, 3-metrová lezecká síť, atd. Při nezdolání překážky jsme museli dělat 30 trestných angličáků pod dohledem organizátorů.


Závod je o tom, překonat sám sebe, překonat například strach z výšek, z vodních příkopů nebo i z délky tratě. Prověří nejen fyzičku, ale i sílu, výdrž, všestrannost. Všichni jsme dokončili úspěšně závod a už se pomalu připravujeme na další, který se koná za necelých 14 dní na Klínovci. Tentokrát to bude o stupeň těžší Spartan Race, takzvaný Super. Je dlouhý minimálně 13 km a je na něm minimálně 21 překážek. Je to pro nás opravdu výzva, protože se proslýchá , že první část závodu se poběží přímo nahoru po jedné ze sjezdovek na Klínovci.“