weby pro nejsevernější čechy

Velikonoční jezdci v Mikulášovicích 2013

V neděli 31. března 2013 již potřetí v novodobé historii se do sedel vyšvihli Velikonoční jezdci v Mikulášovicích, aby objeli okolí a všem zvěstovali zprávu o zmrtvýchvstání Krista.
Pokud jsem si v loňském roce stěžoval na nepřízeň počasí, nevím, co prohlásit letos…

V 10:00 začala v kostele Velikonoční mše, kterou z kůru doprovázeli hudebníci Šluknovska pod vedením Patrika Englera, Vilémovský chrámový sbor a Mikulášovický pěvecký sbor. Zpočátku to v té zimě zrovna moc slavně nevypadalo, ale lidi se trousili a trousili, člověk tu potkával tváře čekané i nečekané, a kostel se pomalu plnil. Brzy začalo být jasné, že na plakátku inzerovaný začátek jízdy v 10:30 je víc než optimistický odhad, mše se nakonec natáhla na víc než 60 minut.

Za tu dobu se na přilehlém hřbitově shromáždila dvacítka jezdců (pokud umím počítat). Jen je škoda, že nedrží tradici až tak úplně – že u nás jezdí ženy, to si člověk za ty 3 roky zvykl, ale že někteří bez černého oblečení, cylindrů, ba i bez dek pod sedly, to by se snad zorganizovat dalo. A druhé postesknutí patří faktu, že ač před kostelem bylo nabito, samotné procesí jezdců, zpěváků a muzikantů na jejich cestě doprovázelo jen hejno dokumentaristů a pár vytrvalců. Nicméně počasí těm, kteří nešli, budiž omluvou.

Takže pár obrázků a pod galerií po delším čase i nějaká ta videa (a jinýma očima k vidění taky tady).

Tagy