weby pro nejsevernější čechy

Nožířské slavnosti 2014

V neděli 22. června 2014 proběhl v Mikulášovicích již třetí ročník Nožířských slavností, jako obvykle rozdělený na dvě části – dopoledne v areálu firmy Mikov, odpoledne pak v okolí Slovanského domu. Naštěstí letos počasí slavnostem přálo, takže program mohl jet jako na drátkách. Od tradiční fronty před bránou dlouhé minuty před začátkem ke každoročním vystoupením. Inovací bylo letos pódium, odkud slavnosti zahajovali ředitel Mikovu, starostka a ideový inspirátor akce. Úvodní výstřel z děla předznamenal následující ukázky – ústečtí šermíři tak jako každoročně ohlušili přihlížející střeleckými ukázkami, poté předvedli zbraně chladné (jako obvykle včetně krku jedné z divaček). Souběžně předváděl své řemeslo kovář, děti pomocí hledačky objevovaly rybičky v písku, u muzea a vstupu do provozu se tvořily dlouhé fronty. Další ukázka – Pavel Ševeček, vítěz šampionátu ve speer wrestling, předvedl triky s lasem a bičem (já bych si mu tam nestoupl ani za nic). Následuje Lucie Hrozová, mistryně iceclimbingu a drytoolingu a ukázka extrémního lezení. Po připraveném sloupu se „prosekala“ nahoru, zavěsila prapor a efektně se nechala sestřelit dolů volným pádem…

Další na programu jsou ukázky sebeobrany a vyprošťování, já se ale rozhoduji letos postavit do fronty – loni jsem stihl muzeum, tak jsem si tentokrát dopřál prohlídku výrobních prostor (nesmí se fotit ani tam, ani tam). Program se natáhl natolik, že zjišťuji, že se klidně od pracujících hasičů mohu přemístit k již zmíněnému Slovanskému domu, protože tam už začal odpolední program. Stánky, soutěže, sokolníci, mistr světa na jednokolce, děti z MŠ, myslivecký guláš, grilovaný cejn. A počasí vydrželo celý den, takže OK.

A samozřejmě, pro porovnání rok 2012 (první ročník) a rok 2013.

Odpoledne vystoupil v klubu Petr Spálený s ApolloBandem.

Sice už sedmdesátník, ale střihoun s přehledem naplnil sál a některé fanynky roztančil. Pořád vládne příjemným vyprávěcím hlasem a za léta praxe vycizelovaným repertoárem.Moc příjemné to bylo)

{module zprávy}