weby pro nejsevernější čechy

Umění spojuje národy, neboli workshopy na Fabrice

Škola DJingu, výroba vlastních longboardů a fotoworkshop, tím vším žila na začátku měsíce po čtyři dny doubická Fabrika. Schrödingerův institut, středisko volného času pro Šluknovský výběžek a Kultur Ort E.V. z německé Bishopswerdy zde pořádali mezinárodní setkání mladých umělců s názvem Umění spojuje národy. Jeho součástí byly tři vzdělávací dílny vedené zkušenými lektory a zaměřené na to, co dnešní náctileté baví nejvíce – fotografování, hip-hop a tvorba vlastní hudby a jízda na longboardech.

DJing vedl Jan Bičák a Martin Navrátil, zakladatelé moderní školy DJingu v Praze Cool DJ School. Jan Bičák se výuce DJingu, streemování a scratchování věnuje již několik let. „Objíždíme školy, nízkoprahová zařízení, pracujeme s dětmi i mládeží. Hudba je součástí života mladých lidí a hip-hop je styl, který je zrovna v kurzu a pro výuku scratche je ideální,“ vysvětluje Honza Bičák.

Jeho čtyřdenní školou prošlo sedm žáků, včetně dvou sedmnáctiletých dívek. Jeden z účastníků, Elias Dietrich z Lipska, si workshop velmi pochvaloval: „Líbilo se mi to všechno, ale hlavně ta koordinace očí s rukama a poslechem hudby. Bylo to hodně náročné, ale i hodně zábavné. Stejně jako celá akce. Nečekal jsem nic, jen jsem si přijel užít, ale nakonec jsem byl nadšený od první do poslední chvíle.“

Velký zájem byl i o výrobu longboardů. Účastníci této dílny si mohli pod vedením Sandra Berneise z Drážďan vyrobit vlastní prkno na kolečkách.

board1

Sandro se mnoho let zabývá graffiti, přes které se dostal k fotografii a sítotisku. Ve své veřejné dílně v Drážďanech pořádá workshopy pro všechny zájemce, kteří zde mají k dispozici kvalitní vybavení a hlavně profesionální rady lektorů. Tyto workshopy pořádá i mobilní formou, např. během festivalů, jako pojízdnou kutilskou dílnu. Tímto způsobem uspořádal i longboard-workshop v Doubici, pod velkým stanem, u čtyř ponků a se sadou truhlářského náčiní, hoblíků, pil a brusek.

Jedním z těch, který si po čtyřech dnech tvrdé práce odnesl domů svůj vlastnoručně vyrobený longboard, byl Ondra Hulán z Varnsdorfu: „Je to nepopsatelný pocit a nevím jak to vyjádřit,“ snažil se popsat atmosféru v Doubici. „Tyto přeshraniční akce, ať již česko- německé, nebo v rámci trojmezí, jsou vždy skvělé, mají zvláštní atmosféru a na lidi působí pozitivně. Baví mě to. A navíc, vyrobit si vlastní longboard… co je víc? Asi nic.“

Barbora z Prahy, která se zúčastnila fotoworkshopu pod vedením fotografa a žurnalisty Marka Douši nešetřila chválou. „Několika podobných akcí jsem se zúčastnila, ale vždycky to bylo takové sešněrované a komisní. Ale tahle čtyřdenní akce byla super. Neuvěřitelná pohoda, skvělí lidé, lektoři, kteří vědí, co říkají a co učí …Dost jsem se naučila o fotkách a fotografování, ale navíc jsem si to tu báječně užila,“ zhodnotila celou akci.

Spokojená je i organizátorka akce Stephanie George z Kultur Ort E.V. „Byla to povedená akce, ačkoliv jsme očekávali větší účast Němců. Ale všechno vyšlo tak, jak má. Pro nás je ale důležité, že nás podpořil Německo–český fond budoucnosti, bez jehož finanční podpory bychom takovou akci nemohli uspořádat. Díky jeho dotaci jsme mohli udělat mnoho dobrého a lidem spoustu radosti,“ uzavírá Stephanie George.

S jejím názorem souhlasí i Gabriela Doušová ze Schrödingerova institutu: „Podobné semináře a workshopy bychom chtěli a měli pořádat častěji. Mladým lidem to přinese hodně nového, ale hlavně jim to ukáže další nové cesty, nové obzory, kam by se mohli vydat za poznáním. Jsme tu od toho, abychom jim nabídli co nejširší nabídku takových možností, a to mladým z obou stran hranice. Jsou všichni stejní, veselí, hraví a chtějí poznat svět. A my jim toto všechno chceme umožnit.