weby pro nejsevernější čechy

Zastupitelské vášně a 60 milionů půjčky navrch

V poklidné předvánoční době se sešli rumburští zastupitelé na 24. zasedání. A klidu si moc neužili. Očekávaly se emotivní výstupy a opravdu na sebe nenechaly dlouho čekat; hned druhý bod vzbudil ohnivé emoce. A to jak na straně zastupitelů, tak i na straně publika z řad veřejnosti. Diváků bylo tentokrát mnoho, dokonce tolik, že nestačily připravené židličky a lidé, kteří se v půl čtvrté odpoledne shromáždili v sále městské knihovny, tu byli ve většině „na stojáka“. Hned při projednávaní programu schůze se diskuze zasekla: Je možné, aby se občané vyjadřovali k projednávaným bodům až po diskuzi zastupitelů, tedy ve chvíli, kdy jsou problémy osvětleny i z materiálů, které jsou v tu dobu zpřístupněny pouze zasvěceným? Kdepak. Už projednávání tohoto bodu ukázalo (trvalé) nastavení zastupitelstva, hrstka kverulantů, kteří se pokoušejí zaběhnutý pořádek změnit, a zbytek — zeď, která tyhle pokusy odráží. Vtipné je, že přítomní voliči, kteří byli v tuto chvíli jednoznačně na straně odbojných zastupitelů, byli z druhé strany šmahem nařčeni z nátlaku(!).

Dalším kamenem úrazu bylo hodnocení pana ředitele Růžičky jakožto ředitele Základní školy Tyršovy. Z pozice zastupitele si stěžoval na neadekvátní ohodnocení práce i stanovení odměny. Mnoho samotných učitelů přišlo ředitele podpořit, Růžička argumentoval tím, že je posuzován jako opoziční zastupitel a ne jako, dle jeho slov, velmi aktivní a tento rok bezchybný ředitel. Svými slovy podráždil paní Buškovou a Wintrovou, s nimiž se dostal do ostrých sporů právě kvůli nelegitimnosti ohodnocení práce jeho školy.

Hvězdným bodem a ukázkou, jak to na rumburské zastupitelstvi chodí, bylo projednání dluhu ve výši šedesát milionů korun, které prosazoval místostarosta Šváb. Dobře připravený materiál, který zdůrazňoval výhodnost půjčky, které si vezme město právě nyní (nízké úroky a inflační cíle ČNB), téměř nenarazil na odpor. Bez ohledu na to, že město bude zadluženo téměř stovkou milionů korun. Co je na celé věci zajímavé, jak upozornila jedna z přítomných obyvatelek města, že o tomto zadlužení rozhoduje zastupitelstvo, které bude ve svých funkcích posledních deset měsíců a téměř celou půjčku proinvestuje v podstatě okamžitě, zatímco dalším zastupitelům zůstane pouze dluh. Splacen by měl být v roce 2022!

Schválení o tři milony vyšší dotace nemocnici (15 mil) bylo pak už jenom pouhou formalitou a demonstrací jasné převahy týmu, který bezvýhradně podporuje místostarostu Švába.