weby pro nejsevernější čechy

Cíle, ach ty cíle!

Na odpalovací rampě v Americe stojí raketa. Je to stroj Falcon-9 společnosti Spacex a na jejím vrcholu je baterie telekomunikačních družic, které by měly výrazně vyřešit pokrytí zeměkoule signálem a vím já co ještě. Ne nebojte se, našinců tady se to netýká. Místní operátoři jistě najdou nějaký „problém“, který jim bohužel zabrání polepšit jejich služby… ale o tom teď mluvit nechci. Start rakety se má uskutečnit dnes (pondělí) někdy před druhou hodinou odpolední našeho času.

Proč na to myslím? Asi proto, že ta společnost patří jistému Elonu Muskovi, chlapíkovi, který když si vezme něco do hlavy, je třeba to brát vážně. Není to tak dlouho, co oficiálně vyhlásil, že do pěti let dosáhne svými stroji a lidmi na Mars. Vzhledem k tomu, jak se mu v poslední době daří v jeho kosmickém programu, neříká to asi jen tak do větru.
Napadlo mě právě, že my tady, uprostřed Evropy se taky chystáme tak trochu obrazně na další „pětiletku“ a za necelé dva týdny tomu u uren dáme nějaký ten směr. Tedy mohli bychom, kdyby nám někdo nějaký nabídl. Přiznávám se, že já nějaké konkrétní cíle v těch předvolebních programech nevidím (pokud ovšem nepočítáme to nahodilé zvyšování mezd na všechny strany, hádky o to, zda Evropa má končit u Aše nebo u Břeclavi a fackovačka o to, na koho vyjde bakšiš z krušnohorského lithia..) Takže zatímco společnosti Elona Muska budou budovat hyperloopy pro osobní dopravu, my budeme stále flastrovat D jedničku, zatímco on bude chrlit elektromobily a výkonné baterie, my budeme cudně klopit oči před výfuky VW dieselů a nekonečně soudit vyčůrané solárníky a až se lodě Spacex budou blížit k Marsu, my budeme po zuby ozbrojení střežit čistotu našeho národa a zoufale pořád hledat ty uprchlíky, kterých se nám stále nějak nedostává. A tak se ptám ústy génia Járy Cimrmana: „ …není to málo, Antone Pavloviči?“ Pro mentální obzory našich politiků asi ne. Pro ně mě napadá jiný citát. Je z konce 19. století. „Sláb jenom ten, kdo v sebe ztratil víru, a malý ten, kdo zná jen malý cíl (Svatopluk Čech)