weby pro nejsevernější čechy

Inventura (taková přespolní)

V sobotu proběhlo v Rumburku na lukách pod Dymníkem několik set závodníků a také tedy mistrovství republiky v krosu a proběhlo úspěšně. To je, myslím, jedna z nejlepších vět, které budu moct napsat letos do jakékoli inventury, protože nás asi žádné jiné mistrovství republiky, hned tak, nečeká. Dobrá práce. A díky, že jsme mohli být při tom. Jestli máme nějakého čtenáře, který tuto událost přehlédl, tady je to všechno chronologicky:

Honza Rein o tom, co nás čeká

zkušební krajský přebor

benefiční večer

mistrovství republiky…

Honze Rein, který byl ‚duchovním otcem‘ akce v neděli poté říká: I když si teď lížu rány, jsem absolutně spokojený. Tým, který se na akci podílel, podal naprosto bezchybný výkon a díky patří všem, kteří pomohli. Na konečné a detailní hodnocení ještě dojde, ale už teď víme, že jsme to zvládli.

Na otázku, jestli mistrovství republiky je maximum, které lze zvládnout, Honza odpovídá: To už není tak docela naše věc, ale běžecké tratě i areál na Dymníku má parametry, kde můžeme myslet i na větší akci. Tady je ale na tahu atletická diplomacie.

Přinášíme i pohled jednoho rumburského závodníka, kterého možná znáte. Spíše ovšem jako cyklistu.

Herbert Schwarz absolvoval v sobotu hlavní, desetikilometrovou trať a určitě neudělal ostudu. O svém výkonu a přípravě nám řekl:

Úžasný pocit cyklisty, který po práci běhal na okruhu s čelovkou tři měsíce a pak se na start postavil s českou běžeckou elitou. Z pohledu diváka se trať může jevit jako jednoduchá, ale z pohledu závodníka v závodním tempu je hodně těžká. Při krosu musíte neustále vyrovnávat nerovnosti terénu, přemýšlet o každé zatáčce a taky umět rychle běhat z kopce, což při klasice nepotřebujete.

mistrovstvi herby

Ještě tedy jednou: klobouk dolů před těmi, kteří běželi i před těmi, kteří to nachystali.

Tento týden nás čekají ve výběžku i nějaká zastupitelstva. V Rumburku můžete ještě před tím diskutovat s vedením radnice na tato témata:

Investiční výstavba v letech 2010 – 2014
Příprava investičních akcí pro roky 2015 – 2018
Strategický rozvoj města

Debata tedy ve středu v kulturáku od 16.00 a zastupitelstvo tamtéž ve čtvrtek už od 15.30.

Tam se bude mimo jiné jednat i o příspěvku města na rumburskou Loretu. O tom jsme psali tady, celá problematika nás zajímá, protože bez Lorety by bylo Rumburku jenom půl. Že ano)

Ve středu se bude jednat i ve Velkém Šenově. Tam také sledujeme jeden pozoruhodný případ jedné cesty, jednoho mostku a jednoé fabričky, kam není možné dojet.

Na závěr bych rád podotkl něco k americkým konvojům, které projedou republikou. Je to odposlechnuto v Praze prostřednictvím Maxima Velčovského: Ty vole trochu škoda, že ten americkej konvoj neposlali v osumašedesátým.