weby pro nejsevernější čechy

To sprosté slovo: důchodci… Ble!

Nový týden, nové naštvání. Guru plánovaného a vysněného modelu protofašistického (korporátního) státu, místopředseda vlády, ministr financí a majitel asi tak poloviny médií v zemi, která nota bene není jeho vlastí, čili pan “Prostě to všechno rozm.dáme” Bureš pravil na televízi na margo plánovaného zvýšení důchodů o zhruba dvěstě korun, které on tvrdě kritizuje, zhruba toto: “Neustálé zvyšování důchodů enem zhoršuje ekonomickou bilanci státu, není to příjmová část…”

Chesús Mária, to je zase jednou pravda! No, jistě, že to není příjmová část rozpočtu. To asi teprve přijde, že důchodci budou dobrovolně vracet důchodi, aby Burešovi zlepšili ekonomickou bilanci státu! Tak, to mi ho zase jednou, Andreji, vyndej!

Stát, který se nedokáže (nebo “prostě” ani nechce!) postarat o své “slabé”, tedy o děti, o seniory a o nemocné, už ztrácí znaky, které jej opravňují nosit název “stát”. Pak se z “toho” stává právě ta Burešem opěvovaná “firma”, “korporace“, čili cosi, co se dá ovládat bez zákonů, bez Parlamentu, bez politické konkurence – jinými slovy “diktatura”. Slabí, nemocní, neperspektivní senioři (a volně doplnitelné jakékoli další skupiny obyvatel) se pak mohou pomocí státních nařízení (nikoli zákonů) tak nějak “prostě” regulovat (čti -„vylikvidovat“).

Všechno to už bylo – a nemusí se člověk zrovna a znovu ohánět jen nacistickým Německem, ona taková supermilitaristická stará Sparta (ne, opravdu není míněna ta na Letné) či demokratický starý Řím, byly v různých obdobích vývoje, rozvoje i zániku také (podle našich současných měřítek) pěkně zhovadilosti. Enem, Burešu, akurát, že na to ty předchozí civilizace chcíply a nacistické Německo se samo dosmažilo do pekla… Takže?

Asi stárnu, a i když v to člověk nikdy nemůže automaticky doufat, někdy mě holt napadne, jestli také budu mít nějaký důchod. A na procházce v lese mi bylo myslet na to, že všichni, doslova všichni, kteří nepřispívají Burešovi do kasičky, jsou podle něj asi paraziti (nikoli paparazzi, nezaměňovat!). Jako by například dnešní důchodci nebyli bývali před časem výkonní plátci daní, tedy přesně těch peněz, které jim nyní Bureš tak nějak “prostě” nechce moc dávat. A mimochodem, Bureš na důchod šetřit nemusí, to je pravda, ale na druhou stranu: už nám všem uvěřitelně vysvětlil, jak příšel k těm svým miliardičkám? Hm?