weby pro nejsevernější čechy

Já, uprchlík ..

No jo. Jsou takoví ti uprchlíci z filmů, že? Vypleštěný Harrison Ford je obviněn z vraždy vlastní ženy, ale on, že prý ne a zdrhá a zdrhá a Tommy Lee Curtis ho ušlechtile honí a honí, až jsou z toho diváci hin a Hollywood má (měl) trháka.


Pak jsou dennodenní uprchlíci, jako kupříkladu zrovinka teď, kdy v Americe honějí nějaké dva vrahy, co jeden z nich spal (otrlí si doplní ostřejší výraz…) s jednou dozorkyní a ta mu opatřila plány větracích šachet a kanalizace a opravdu! Ono to zafungovalo a padouši řízli nějaké mříže a pak už šli podle plánů od té dozorkyně a jsou fuč už nějakých deset dní. Třeba je čapnou dřív než tohle dopíši, ale nešť. Je to pro ilustraci (to jsou, Marku, takové ty obrázky u textu, víš?). My tady u nás máme pana Kájínka, co prchnul, ale ho chytli a on se pořád domáhá spravedlnosti, což je těžké kdekoli, u nás obzvlášť. Spravedlnost je nejspíš jen ta jedna, příslovečná a nadlidská… Vše ostatní je o vymáhání, případně ohýbání, případně přehýbání, případně zneužívání čehosi, čemu zvykově říkáme PRÁVO.
A pak tu máme letos už něco přes sto tisíc (slovy – sto tisíc!) uprchlíků z řady afrických zemí, ale i z Afghánistánu, a podobně. Celá Evropa najednou řve, jak je to hrozné. Nejvíc řvou bývalé pseudokomunistické satelity Sovětského svazu, konkrétně Maďaři a konkrétněji řveme i my, ústy našich politiků a jiných primitivů.
Věc vidím takto: Spousta hlupáků poukazuje na to, že příliv uprchlíků je důsledkem koloniální politiky Západu. A že ať se koukneme na mapu afrického kontinentu z roku 1914. Jak to tam měli rozdělené mocnosti – Velká Británie, Francie, Německo, Rakousko-Uhersko a vůbec jmenujte mi, kdo tam nekolonizoval. Asi Rusko, tuším. Tak to bylo před sto lety. Potom všechny ty „velké“ národy daly – jistěže pod tlakem, ale nocoasi,ne? – svým koloniím samostatnost. Ale – Rusko a to je, pěkně prosím, mezipointa mého povídání, si to bohatě vynahradilo v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Neboť skoro všude, kde dříve koloniálně vládly ty vyjmenované mocnosti, se v rámci podpory “národně osvobozovacího boje” vecpal Sovětský svaz. A lifroval tam prachy a poradce a zbraně a naděje a bůhví nebo Brežněv nebo Putin ví co ještě… A je mi trošku na zvracení z toho, že si této “maličkosti” nyní jaksi ani média, ani politici, ani evropská veřejnost (jestli něco takového existuje) nechtějí všimnout. Chci tím říct, že ti uprchlíci nejsou přímým produktem imperiální politiky Západu, nýbrž pohrobci nesplněné a zbabrané sovětizace afrických zemí. Vyvraťte mi to někdo… Těším se!
A ještě něco. Když už by někdo měl mít s uprcháváním zkušenost, tak autor těchto řádků. Západní Německo mi svého času zachránilo život tím, že mě přijalo za “uprchlíka”, dalo mi azyl, jazykové vzdělání a naději na šťastný život. S tou kritikou současných afrických nešťastníků na mně nechoďte…