weby pro nejsevernější čechy

Noc byla věčná jako hloupost lidská…

Jdu takhle ráno s psiskama lesem a ze změti těch blábolů, co člověku pořád běží hlavou, se najednou vylouplo: “Noc byla věčná jako hloupost lidská…” Divné. Noc nebyla, bylo ráno. Asi se jen hlava snažila nějak zbavit těch nesmyslů, co hned zrána vstupují do člověka, chce-li být tzv. “informovaný”. Kouknout na ranní zprávy, kouknout na síť, kouknout do mailu – a jeden je za takovou půlhodinku zralý opět zaplout do pelechu, přetáhnout deku přes hlavu a – celé to zaspat.

Takže, proč se ten Gellner vyjevil?

Asi kvůli rozhovoru, v němž jeden nejmenovaný (nebudu mu tu dělat zbytečně “reklamu”) odborník na tropické všelijaké infekce poskytl rozhovor jednomu nejmenovanému deníku. V rozhovoru vážně (ve smyslu – seriozně, neb je přece tím odborníkem) upozorňuje na nebezpečí, které – podle něj – představuje vlna uprchlíků, který se valí na Českou republiku (Fakt! Nevymýšlím si – stálo tam “vlna” a “valí”). Jenže, to ještě není ta hrůza. Jádro pudla (článku) spočívalo v děsivé předpovědi pana odborníka, že “uprchlíci” tu budou do vzduchu vydechovat bacily odporných a pro naše organismy vzácných chorob, na jejichž následky pak pochcípáme. Pan odborník k tomu ještě jedním dechem dodal, že v zemích, které jsou skutečně zavaleny vlnami uprchlíků tato jím předpovídaná situace nikde a nikdy nenastala. Čili? Řekl bych, že pan odborník tím jen šíří pomocí typické “poplašné zprávy” otevřenou i podprahovou nenávist proti neznámu (uprchlíci), čemuž se říká “xenofobie” a ta má vždy živnou půdu v lidské mase, neb ta je, jak víme, úplně vyndaná.

Vystrašená a vyndaná masa se dá snáze zmanipulovat. Otázka, kterou zavěsím do vzduchu a nechám bez odpovědi, neb nechci čelit trestním oznámením od konkrétních padouchů v odpovědných mocenských pozicích, zní: “Komu prospívá toto šíření nakažlivého strachu pomocí iracionálních konstrukcí?”

Jen pro ilustraci: představme si, že v médiích vystoupí podobný odborník a zcela vážně publiku sdělí, že “když vezmete do ruky nůž, můžete se pořezat”, nebo “nastoupíte-li do auta, hrozí vám reálné nebezpečí, že vás zmasakruje kamion se spícím řidičem”. Nebo něco na ten způsob. Oba příklady se opírají o jistou dávku racionálního základu. Nože řežou. Nože mohou způsobit zranění. Už se takových případů staly miliardy. Takže? Zakážeme nože? Zakážeme lidem, aby s nimi zacházeli bez úředně certifikovaného povolení? Auta s lidmi se dostávají často (zde v ČR denně a někdy i několikrát) do klinče s kamiony. Často se řidič kamionu vymlouvá na mikrospánek. Zakážeme lidem nastupovat do jejich aut? Zakážeme kamiony? Zakážeme individuální dopravu a přeložíme rozvoz zboží (a uprchlíků, abychom zůstali u tématu) na železnici?

Iracionální nesmysly šířené “odporníky” jsou zaručenou cestou do pekla. A ještě něco: peklo nejsou ti druzí (například uprchlíci vydechující bacily), peklo jsme my, když proti němu něco neuděláme…