weby pro nejsevernější čechy

Koho si vzít domů

Tak nám to zase prezident Zeman vysvětlil. Totiž takto a popořádku: Zhruba v polovině srpna zveřejnilo několik desítek (později stovek) vědců a pracovníků vědeckých a akademických institucí petici, v níž varují před nebezpečím, která přicházejí s obecně rozšířeným strachem ze všeho cizího, řečeno oblíbeným módním výrazem – před “xenofobií”. Ta petice reagovala na podivnou rétoriku řady našich nejvyšších politiků, kteří jaksi nepovažují uprchlíky před válečnými hrůzami za lidi, nýbrž za někoho, kdo (aniž by tu vůbec byl fyzicky přítomen) ohrožuje naše civilizační hodnoty. A v souvislosti s tímto postojem mezi lid šíří panikářské, rasistické a (inu) “xenofobní” názory a informace.

“Hrad”, tedy pan Ovčáček to vzápětí značně sepsul a označil autory a šiřitele této petice za škůdce společnosti, kteří kopají příkop mezi “elitou” a “obyčejnými lidmi”. To bylo zajímavé tvrzení. Jednak se výraz “elita” v ústech akademicky nevzdělaného zástupce Hradu stává jakoby nadávkou. To už známe, to dělali nacisté stejně jako komunisté. Když byl někdo “chytřejší” než oni, zasloužil si přinejlepším opovržení, když ne rovnou fyzickou likvidaci. Zároveň v prohlášení pana Ovčáčka dochází ke stanovení toho “dobrého”, co nesmí “elita” ohrožovat nějakým vymezováním, totiž množiny “obyčejných lidí”.

Načež prezident Zeman nastoupí na “neomezenou” tiskovou konferenci, jak byl ohlásil předem. A že prý bude odpovídat na “všechny” otázky novinářů. No, nic. Tím, že to trvalo necelých čtyřicet minut, na všechny novináře se s jejich dotazy nedostalo a odpovědí se člověk také nedočkal, tak tím se zabývat nebudu.

V monologu, kterým hlava státu tiskovku zahájila ovšem zazněla následující myšlenka. Taková pěkně česky podlá, přisviňkovaná, záludná, podkotníková: ať si prý (pravil prezident Zeman) každý z petentů té protixenofobní petice vezme domů jednoho uprchlíka a postará se o něj. Už to vidím, jak se všech pět Pepů Řepů, co tvoří oněch prezidentem často zmiňovaných “dolních deset miliónů” řehtá, jak “jim” to “ ten náš kujon, ten náš préza” zase nandal. Protože to, co zpocený, dušný, jízlivě úšklebný Zeman navrhl, je nesplnitelný nesmysl, který slouží jen a jen k prohlubování onoho Ovčáčkem nakopnutého “příkopu” mezi spoluobčany. Samozřejmě si dovedu představit, že si jednotliví akademici, či pracovníci vědeckých a akademických institucí vezmou domů uprchlíky. Ovšem za předpokladu, že jim k tomu stát, jehož hlavou je xenofobní alkoholik, poskytne podmínky.

Zatím se tenhle stát neumí postarat ani o vlastní občany, o vlastní bezprizorné děti, o vlastní hendikepované, o vlastní seniory, o vlastní nemocné…

Zatím policie honí uprchlíky, kteří chtějí do Německa, chytne je pár set metrů od hranic, zavře je do lágru, napíše jim čísla na ruku, sebere jim peníze a mobily, a to všehcno jenom proto, abychom si (jako “stát”) mohli stěžovat na to, že jsme zavalování uprchlickou tsunami. Kdyby je policie nezadržela, tak by si politici neměli na co stěžovat! Jéžiš! To by bylo ostudy…