weby pro nejsevernější čechy

Kdo nepráská, není Čech! Hop. Hop. Hop.

Projekt elektronické evidence tržeb (dále jen EET) se rozběhl. Prý to běží dobře. Říkají správci daní. Je to na prd, na h..no, na mašli. Říkají někteří, hlavně ti, kterým se ten systém vpáčil do životů. Co běží naprosto úžasně, je doplňkový program k celému tomu EET, totiž udavačská rubrika na webových stránkách výběrce daní.

Nebudu tomu ksindlu dělat reklamu tím, že bych tu popisoval, jak se k tomu udání proklikat. Je to ale neobyčejně snadné. Včetně toho, že udavač zůstane anonymní, pokud si někdo nedá práci s vystopováním IP adresy práskače, ale to je na dlouhé lokte a dá se tomu poměrně snadno ubránit. K úspěšnému provedení „prásku“ musí dotyčný jen vyplnit snadný online dotazník – kde, kdy, kdo mu “nedal” předepsanou účtenku a pak udáním jednoduché sekvence písmen dokázat, že neni “robot”. No, to dokáže i ultrablb s IQ odpovídajícím výkonu průměrného průtokového ohřívače (ve stupních Celsia…).

Co se počtů týče je to zatím o něco víc než 100 “prásků” denně. Průměrně. Když se to dopočítá na celý rok, vychází počet udání na nějakých plus minus 40.000 kousků ročně. Takže, teoreticky vzato, vzhledem k tomu, že je u nás (zatím) nějakých plus mínus 40.000 hospod a restaurací a barů a kaváren a osvěžoven, mohlo by se teoreticky a plus minus během roku dostat na každého. Početně a průměrně vzato se do roka a do dne může “napráskání” dočkat jeden každý provozovatel nějakého druhu “eetovatelného” osvěžení. V průběhu příštího roku se EET snese i na obchody a obchůdky a konečně pak na úplně každého, kdo vydává účtenky. Nakonec v tom bude nějakých 600.000 subjektů. Kolik bude potom “prásků” se mi nechce domýšlet.

Vadí mi, že se nějak opět vzdemula vlna toho udávání. Ještě jsou v paměti prásky nějakých pár desítek pravidelných zaměstnanců komunistické StB, plus prásky několika set tisíc jejich pomahačů. I dnes jsou k dispozici historická upozornění z dob nacistické okupace z let 1939-45, kdy je obyvatelstvo vyzýváno, aby zbytečně nechodilo udávat do úřadoven Gestapa (nacistické tajné státní policie), když “běžná” udání mohou snadno převzít a vyřídit české policejní úřadovny nebo četníci.

Ach jo. No, a to to člověk ani nemusí všechno házet jen na EET. Ono se práská i na nejvyšších místech. Jak ukázal nedávný případ zveřejnění opravdu, ale opravdu hodně soukromého počínání hlavního hradního protokoláře pana Forejta, práská se hodně a (abych tak řekl) odshora…

Tak snad se mi podařilo ten nechutný titulek objasnit :(…