weby pro nejsevernější čechy

Gwyn Ashton Trio

V pondělí 13. dubna 2015 se ve Varnsdorfu v Lidové zahradě zastavil na svém letošním turné kytarista Gwyn Ashton.

Spolu s Brazilci Bernardem Fajosesem (baskytara) a Arthurem Kaufmannem (bicí a perkuse) pod názvem Gwyn Ashton Trio dokázali naplnit sál Lidovky. Nečekaných více než 120 návštěvníků tak zachránilo pověst města a pánové nám na oplátku společně předvedli, že se v roce 2001 frontman tím třetím nejlepším kytaristou světa nestal nadarmo (dá-li se věřit netu, byl hned po Jeff Beckovi a Garry Moorovi). Ačkoli akustika je tu prostě taková, jaká je, hned po prvních tónech bylo jasné, že něco takového tu dlouho, předlouho nebylo.

Pro mne zážitek o to větší, že ač jsem se schovával na rozdíl od řady fotografů, pohybujících se přímo před pódiem, až na opačné straně sálu, o pauze to dopadlo tak, že jsem s muzikanty skončil za oponou a tvořil kompozice dle jejich přání. Že já pako se tu angličtinu neučil víc… Takže tenhle obrázek najdete hodně upravený na oficiálním FB pana kytaristy:

DSC_5530.JPG

Po pauze došlo i na další instrumenty, jejichž jména po mne raději nechtějte. Našel jsem zmínku o rezofonické kytaře (což je vlastně dobro), to by měl být ten druhý exotický nástroj. Hrálo se také s kytarou na bedně a na zemi, o mikrofon a tak podobně. A hlavně se pár našinců rozhoupalo a vtrhlo do prostoru před pódiem. My někteří jsme u barpultů u vchodu škubali tělem a nohama už dávno. A na závěr sóla a vstupy muzikantů pod pódium mezi lidi.

Takže jako jo, tohle fakt beru. A doufám, že to nebyla jen tak výjimka. Předpokládám, že brzy přidám A tady je odkaz na Dušanovo fotky, ten byl celou dobu vepředu u pódia.