weby pro nejsevernější čechy

Varhany a trubka ve Filipově – IX. ročník festivalu 2015 poprvé

V neděli 5. července 2015 byl letošním prvním koncertem zahájen Mezinárodní festival Varhanní duchovní hudba 2015 v bazilice Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově.

Už by to pro mne snad ani nebylo léto, nebýt těch pravidelných prázdninových nedělních výpadů za kulturou. Letos mne pořadatelé trochu zaskočili změnou tištěného programu – je pro všechny koncerty jen jeden jediný v podobě větší knížečky. Alespoň má každý posluchač možnost souhrnně vidět, co ještě bude na programu a nač se o nedělích těšit. Já jen doufám, že můj výtisk při podepisování interprety přežije celé dva měsíce.

Záštitu nad festivalem letos převzal senátor Parlamentu ČR Ing. Zbyněk Linhart a starosta města Jiříkova Michal Maják, přítomen ale nebyl ani jeden. V předních lavicích byl k vidění jen starosta Krásné Lípy (pokud jsem někoho jiného nepřehlédl). Na úvod kromě organizátorů festivalu promluvil také páter Jozef Kujan.

Poté už se dostalo na samotný koncert – na varhany hrál místním dobře známý Tomáš Flégr, jemuž byl partnerem hráč na trubku Ladislav Kozderka. Repertoár od baroka přes romantismus až po současnou tvorbu. Dominantní skladbu Solarus, která dala i polovinu názvu koncertu, napsal právě zmíněný trumpetista.

Tato nástrojová skladba se těší velké oblibě, navíc šlo o koncert zahajovací, takže kostel byl takřka plný, navíc se ve dveřích objevily skupinky příchozích, kteří vypadali na to, že šli kolem jen čistě náhodou…

Tak za týden znovu, doufejme že opět v hojném počtu.

Tagy