weby pro nejsevernější čechy

Dny České a Německé kultury v Ústí (Aussig) a další kulturní akce tamtéž

V Ústí nad Labem byla zahájena česká část Dnů České a Německé kultury, trvající až do 13. listopadu. V rámci zahájení přijela na sever Čech skupina Kafka Band zahrát své česko-německé skladby z alba Das Schloss (Zámek) inspirované právě dílem pražského spisovatele. Koncert se konal v 19 hodin v Kulturním centru Hraničář. Ve složení Jaroslav Rudiš (texty, zpěv), Jaromír 99 (texty, zpěv), Dušan Neuwehrt (kytara), a.m.almela (baskytara, mandolína), Jiří Hladil (klávesy) a Zdeněk Jurčík (bicí a perkuse), společně s působivými atmosférickými vizualizacemi od VJ Clada dokázal Kafka Band diváky vytáhnout z reality do zvláštního světa románu Franze Kafky a jeho postav, zeměměřiče K. společně s jeho milenkou Fridou.


Středa 26.10.2016 byla vůbec důkazem toho, že kultura v Ústí nad Labem nikdy nespí. Už od 16 hodin začala letošní Předlická kolejnička, 5. ročník běhu Předlicemi. V 17 hodin se otevřely dveře Domu Umění na Klíši, kde proběhla vernisáž výstavy In Their Eyes…, zaměřující se na prezentaci uměleckých postojů vyrůstajících ze specifického prostředí tří středoevropských regionů (Istrie, Jižní Tyrolsko a Sudety). Vystavují zde mimo jiné např. Richard Loskot či Stefano Cagol, který měl ve stejný den od 14 hodin přednášku na Fakultě umění a designu UJEP. A nakonec, v 19 hodin proběhla v Předlické Galerii Emila Filly vernisáž výstavy Modelový svět. Kurátorská dvojice Eva Mráziková (ředitelka G.E.F. a profesorka na FUD) a Tomáš Petermann (architekt) připravila výstavu o vztahu architekta a umělce, a roli modelu pro každou z těchto stran.
V jeden den jsme měli v tomto zdánlivě nekulturním severském městě tolik akcí, že nebylo v silách jednoho člověka všechny stihnout. Já sám budu ještě několik dní chodit po všech nově otevřených výstavách, o kterých možná ještě nevím. Pokud si plánujete udělat výlet do Ústí nad Labem, můžete třeba najít i další, skryté perličky místní kultury, které unikly zrakům médií. Zkusíte to? Já to budu zkoušet dál, a o všem informovat. Snad se mi příště podaří stihnout vše.

Tagy