weby pro nejsevernější čechy

K-PAX. Svět podle prota v divadle.

Ve středu 1. února 2017 dorazil do varnsdorfského divadla mimozemšťan. A nebo možná taky ne…

Knižní předlohu zná asi málokdo, mnohem známější je film, v němž hlavní role ztvárnili Kevin Spacey a Jeff Bridges. O to víc jsem byl zvědav na jevištní zpracování. Film si sice nepamatuji do nejmenších detailů, ale přesto jsem měl pocit, že v něm byla řada momentů, které lze v divadle zpracovat jen velmi těžko. Dokonce jsem kvůli tomu porušil pravidla a něco si o tomhle představení přečetl už předem…

Inu, velké překvapení, a to příjemné. Ano, ten svět na planetě K-PAX si lze velmi těžko představit. S tím, s čím se denně potkáváme, se zdá představa ideálního žití opravdu velmi vzdálená, ba snad až směšná. Ale ruku na srdce – nestálo by to za zkoušku?

Nevadily mi ani proslovy jednotlivých postav k divákům při přestavování scény, na netu jsem našel komentáře, že jde o nefunkční berličku ve stylu forbín V+W, ale mně se zdály smysluplné a na svém místě.

A co hlavně – opravdu se po celou dobu dařilo tančit na tenké hraně – je? Nebo není? Kdo má větší pravdu? Až ten konec se zdál příliš doslovný. Jenže – kdo vlastně ví?

Tagy