weby pro nejsevernější čechy

I v Ústí to jde! Někdy Vosto5 – PROTON !

Ústecký festivalt Kult udělal v roce svého dvacátého ročníku zásadní a skvělý další krok, rozhodl se, že i vydatný kulturní týden na podzim je prostě málo a že se tedy stane festivalem takříkajíc permanentním. O jeho akcích i plánech vás budeme pochopitelně informovat a tady jako malou vlaštovku, která (doufejme) jaro udělá první report o předtsavení divadla Vostopět:

Strhující mysteriozní mystifikační detektivní příběh undergroundové hudební skupiny, jejíž sláva skončila ještě dříve, než mohla začít, a od které velikáni hudby čekali mnohem více.
Jevištní rozhlasová hra, v níž redaktor Petr Marek míří do Ostravy, aby přesvědčil Marušku Rottrovou ke spolupráci s Dušanem Neuwirthem na vydání speciální desky , je prošpikována neuvěřitelným množstvím narážek na současnou i dávno minulou hudební scénu, rozhlasovou tvorbu i Ostravsko.
Před ušima diváků tak postupně defilují Richard Krajčo, Jarek Nohavica, Radek Pastrňák, Lešek Wronka a několik dalších figurek, zazní parodie na Darmoděje i Tatu od Buty. A především se postupně odkrývá “ hrozivé“ tajemství „slavné“ hudební skupiny PROTON, o které nikdo nechce mluvit.
Celá taškařice má několik vrcholných momentů, k nimž patří především pasáž s magickou flétničkou, kterou se snaží rituálně předat Nohavica Krajčovi, a úžasné setkání s mýtickými rytíři ve štolách, kde Ostrava budovala metro, tajně, “ aby Praha nevěděla“.
Závěrečné vystoupení odhaleného a obnoveného Protonu s hitem Půjdem spolu dál ukončí hromadná invaze Alza-Marťanů…
Zdá se Vám to trochu šílené a bláznivé ? Bylo to ! ! Ale především vtipné, osvěžující, radostné, odpočinkové a roztomilé. Mohutný aplaus na konci a rozesmáté obličeje na odchodu byly jasným důkazem, že jsme se královsky bavili.
Viděl 2.5 2017 a rád doporučuje

Tagy