weby pro nejsevernější čechy

Drobné sakrální památky v České Lípě

Když už jsem byl po delším čase v České Lípě, prolustroval jsem nejen nabídku v Centru textilního tisku, ale zaskočil jsem i do místního Infocentra, abych si případně doplnil regionální oddíl domácí knihovničky. Krom jiného mi okamžitě padl do oka titul, vydaný občanským sdružením Drobné památky severních Čech v roce 2013. Jmenuje se Drobné sakrální památky v České Lípě a jeho autory jsou Michal Panáček a Miroslav Pröller. Těžko knihu doporučit, když jsem z regálu bral zřejmě poslední zde dostupný výtisk, přesto nemohu jinak, než ji doporučit. Nevím, čím je to způsobeno, ale poslední dobou mám na lecjakých místech a při lecjakých příležitostech pocit, že nezbývá, než závidět.

V publikaci v podstatě za pár korun je na 132 stranách a přiložené mapě 1:25 000 představena necelá stovka památek z území 16 městských částí, přidružených pod správu města České Lípy. Kapličky, sochy, boží muka, křížky, kamenné kříže, ba i jen místa, kde kdysi cosi stálo a dnes už není zjistitelné, co to vlastně mohlo být. K tomu úvod s historií občanského sdružení a přehledem jeho činnosti, něco málo teorie a pak už samotný katalog. Stručný popis a lokalizace včetně GPS, historie – je-li známa, kulturně-historická hodnota a současný stav. Vše v doprovodu fotografií, mnohdy historických. Pro přesnější představu náhled do knihy tady ->.

Ano, Varnsdorf, Dolní Poustevna, Českokamenicko či sama Česká Kamenice mají svůj letáček, ba i publikaci, Jiříkov má svou důkladnou internetovou evidenci, Šluknovsko výstavu. Ale jak rád bych někdy držel v ruce takovou tištěnou obdobu, podrobnou a důslednou, třeba i za celý Šluknovský výběžek. Vždyť tu těch kapliček a křížků máme kolem silnic i v polích jak naseto… Takže závidím. Ale aspoň mám tipy na courání k sousedům.