weby pro nejsevernější čechy

Význam kmenové společnosti v 21. století – Karel Černý, Břetislav Tureček a kol.

Na tu útlou knihu je to název dlouhý a to ještě chybí podtitul – Blízký východ na křižovatce. I já jsem ho přehlédl, když jsem si knihu vybíral, a tak jsem nejdříve čekal něco trochu jiného. ale..

… čekal i nečekal. Čekal jsem, že se možná dozvím něco o lidských kmenech, jejich uspořádáních, vztazích a podobně, ale nečekal jsem (navzdory názvu) že zrovna tohle může být tak aktuální, a alespoň pro mne tak osvětlující ve vztahu k tomu, co se o arabském světě dozvídáme z průměrných mediálních kanálů. Abych nezabředl do pseudoučených keců – po přečtení té knihy je mi mnohem více jasné, kdo na Blízkém a Středním východě za koho kope, proč jsou věci zrovna tak, jak jsou, proč tam nikdo hrubou vnější silou obvykle nic nedosáhl, proč tamní lidé věří tomu, komu věří a tak dále, a tak dále. Prostě mnoho z toho, co experti ve zprávách a novinách obvykle přejdou nějakým slovním spojením typu „složité vnitřní vztahy“ nebo „historická zátěž“ a podobně. Pak už obvykle následuje popis toho, kde přesně se střílí, a kdo je na „naší“ straně. Na lidské příběhy a souvislosti není čas.

Tato kniha na to trochu času má, takže se v jednotlivých statích můžete dozvědět i ty historické i ty mezilidské nebo vlastně mezikmenové souvislosti. Ale čtení to není rozhodně lehké. Ze svého laického hlediska si troufám tvrdit, že nemá daleko k učebnici – což je skvělé z hlediska faktů a odkazů v ní obsažených, ale bohužel smutné v tom, k jak velkému počtu čtenářů se dostane. K vševědoucím hlavám na sociálních sítích asi nepronikne. Tak alespoň tady na ní malinko upozorňujeme.

Tagy