weby pro nejsevernější čechy

Nový Bor – město skla (vernisáže)

Jsou města a místa, ve kterých zjevně platí reklamní slogany, na rozdíl od řady jiných bez problémů. Nový Bor – město skla. Není tu měsíce či snad dokonce týdne, aby se kolem této suroviny ve městě něco neudálo.

Ve čtvrtek 28. dubna 2016 proběhla v Ajeto Art Glass Museum vernisáž, která dokazuje, že se tu dokonce nebojí ani spolupráce s „konkurenčním“ městem. Expozice SKLO A SVĚTLO patří totiž 160. výročí založení Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově. Vystavují tu žáci školy, přístupná bude výstava do 22. května 2016 a podívat se byl pan ředitel:

Několik dní později jsem se (v pondělí 2. května 2016) vypravil pro změnu já. Přes členy výběžanských KČT se mi dostala do ruky pozvánka, že v galerii Egermann bude k vidění Královský artefakt, vytvořený k 700. výročí narození Karla IV. V loňském roce si tento dar pro Pražský hrad vymyslel místní výtvarník Pavel Danys a ač má ke sklu relativně daleko (stavař), dokázal díky spolupráci 7 různých firem stvořit nevšední dílo.

PS: K článku na iDnesu pár upřesnění – artefakt nemá kolem středové „šachové figury“ se sluncem na vrcholu 7 skleněných půlválců, ale jen 5. Osobně přítomný rytec Václav Baloun musel vytrpět i můj obdiv, protože reliéfy jsou opravdu úchvatné – Karel IV. se zajímavým citátem, Svatovítská katedrála, Karolinum (univerzita Karlova), Karlštejn, Karlův most. Místo dřevěného podstavce se 7 stupni stojí artefakt na dubovém stole s gotizujícími prvky.

A už zdobí Pražský hrad ->

Tagy