weby pro nejsevernější čechy

Co uvidíte v libereckých Lázních letos v létě?

Tři výstavy nachystali kurátoři na letošní léto v liberecké oblastní galerii. Co uvidíte?

Na první expozici jsou to obrazy a busty z dílne sourozenců bratří Charlemontů, kteří pracovali pro libereckého továrníka a sběratele Heinricha Liebiega. Jsou tu obrazy, které se pochopitelně věnují hlavně portrétování rodiny pana továrníkam, velkým lákadlem je ale také historické vozidlo Benz Victoria, který po Liberci jezdil a který byl tzaké v majetklu zmíněné rodiny.

Ani obrazů ani té, ve své době, velmi moderní káry je zapovězeno se dotýkat. Dívat se je možné a interesantní.

Druhá výstava je sestavena z koláží Adolfa Hoffmeistera, člověka s mimořádným nadáním, ale také naprosto neuvěřitelnou šíří záběru.

Vystavená kolekce je přímo z libereckých sbírek a uvidíme tu námořníčka ve čtyřiatřiceti situacích doplněných velmi pozoruhodnými texty, které rozhodně stojí za přečtení a pozdějšímu rozboru v kavárně galerie.

Kvůli námořníčkovi přijedu ještě několikrát!

Třetí výstava je jako tradičně věnovaná mladým výtvarníkům. Tentokrát se jedná o Kateřinu Dobroslavu Drahošovou a Andreu Lédlovou. Výstava se jmenuje Platńův jednorožec.

Já mám, jako tradičně, s touhle expozicí problém, protože se mi nedaří pochytat záměr a všechny přesahy, které mely umělkyně v úmyslu návštěvníkům předestřít. Tentokrát jsem však, myslím, nejblíže tomu, abych si jejich záměr nejen pochopil, ale abych si ho také užil.

Takže i sem pojedu znovu.