weby pro nejsevernější čechy

Sudek, Funke, Drtikol (a spousta dalších) v Liberci

První fotografie byla zhotovena v roce 1826, takže se brzy dočká prvních dvou set let věku. Za tu dobu urazila velký kus cesty.

Například se posunula z dosti speciálních a exkluzivních laboratoří a temných komor, které si hlavně zpočátku nemohl dovolit každý, do placek, které nosíme téměř všichni pořád s sebou a které umějí pořizovat obrázky, jako na běžícím pásu. Témata a motivy, které jsou objektem zájmu fotografů, se ale za celý ten věk tak docela neproměnily. Můžeme se o tom přesvědčit v liberecké oblastní galerii, v Lázních, kde je momentálně (a pak ještě do konce léta) k vidění výstava toho nejlepšího, co bylo vyfotografováno na území Čech za posledních sto let v oboru, kterému se říká umělecká fotka.
Na koho si tak člověk asi vzpomene, když se řekne česká fotografie? Sudek, Drtikol. A dál? Stano. A Ivan Pinkava, dejme tomu. Ano, ti jsou tu všichni a pak ještě třeba Funke a Rösler z dob pionýrských a z téměř aktuálního portfolia jmenujme například Prekop nebo Stanko.
Ti všichni tu jsou a ještě mnoho dalších a jsou představeni na víc jak sto padesáti fotografiích ze sbírky, kterou buduje firma PPF, což je mimochodem velmi záslužná snaha, soustředit na jednom místě kolekci z tvorby českých fotografů. Z tvorby, která byla dlouho rozptýlená a nejednotná.
(Anna Fárová nestihla úplně všechno.)
Výstava Sudek, Funke, Drtikol je důležitá nejen pro českou fotografickou veřejnost jako takovou, ale také pro Liberec samotný, protože tohle je první fotografická výstava, kterou v oblastní galerii vystavují.


Kdo přijde, má k dispozici dvě patra fotek, na kterých může nejenom obdivovat to, jak velcí mistři přistupovali k tématům, které na svých snímcích zachytili, jak řekl právě František Drtikol: „Neobdivujeme dílo, nýbrž ideu, která je v díle obsažena“ , ale mohou také s těmi nejlepšími konfrontovat svoje vlastní snažení.
Jedna horší zpráva na konec: kdo by si chtěl domů odnést katalog k výstavě, aby se mohl těmito díly znovu probírat a inspirovat, narazí na cenu, kterou určila firma PPF a která přesahuje patnáct stovek, což je hodně.
Kurevsky hodně)
Fotit ale dneska můžete už skoro zadarmo.