weby pro nejsevernější čechy

Deadpool

Na stříbrném plátně se sólově představil další hrdina z comicsové stáje Marvelu, a tentokrát je to opravdu jízda.

Musím se přiznat, že do kina zrovna moc nechodím. Což ve městě, kde je kino takové, že nám ho mohou široko daleko závidět, je docela hanba. Navíc s přihlédnutím k tomu, že v dávné minulosti jsem v Praze sváděl pravidelně bitku o týdenní přehled programů kin, abych pokaždé během sedmi následujících dnů navštívil několik různých promítacích sálů a že dlouhá léta den co den propaguji dlouhou řadu kinotitulů… Jenže už to nestojí pár fufníků a času se příliš nedostává. Takže zalovím-li v paměti, vzpomenu tak maximálně Tobruk, Anděla Páně, Kněžnu Libuši, Avatar a Klauni (pokud vynechám projekce na Nisa Film Festivalu).

Trochu nesouvisle – co víte o komiksech a jejich superhrdinech? Vyznáte se ve stájích DC a Marvel? V pojmech Astonishing, Ultimates, Extremis, Invincible, Ucanny? Ve všech těch superhrdinských maskách a oblečcích? Slibovali nám, jak ten západ doženeme, ale i tohle je zářný příklad, jak to pořád nejde. I když toho u nás už vyšlo dost a dost pořád vychází, prostě máme mnohaletou mezeru. Tu pár posledních let úspěšně zaplňují právě superhrdinské filmy, i když se leckdy od svých nepohyblivých předloh hodně liší.

Takže se to konečně protnulo – ty filmy jsou většinou velmi finančně úspěšné a postupně skládají čím dál mohutnější ságu, z níž vyrůstají i sólovky jednotlivých postav. A aby bylo kde brát, dostává se i na hrdiny opravdu nekonvenční, ba až problematické… Jak píše František Fuka – Deadpool je totiž „velmi sprostý, brutální, mládeži nepřístupný a přitom plný infantilního humoru“.

A to je nejspíš to, co mi u předchozích superhrdinských filmů chybělo – přes veškerou snahu se berou hrozně vážně, americky pateticky a vlastenecky, a když už tam někdo čistě náhodou opravdu umírá, tak dramaticky nebo neviditelně. Kdežto už trailer na Deadpoola naznačoval, že půjde spíš o pojetí ve stylu nejslavnější bitky z Kill Billa – ruce, nohy, hlavy a vnitřnosti ve vzduchu, to vše rukou hlavního hrdiny.

Když pak proběhly netem první recenze (od zmíněného FF nebo Mirky Spáčilové), neodolal jsem a zvedlo mne to ze židle (další názory třeba na moviezone, XB-1 nebo filmserveru).

Jo, je to přesně to, nač jsem čekal. Humor, který je občas hodně prcičkovský, hodně černý a mnohokrát cílený přímo do tváře diváků (ano, Deadpool promlouvá přímo do kamery a komentuje děj, sebe i diváky), leckdy velmi důvtipný a kladoucí nároky na znalost prostředí a reálií (spousta narážek na další filmy, herce, zpěváky, které se rozklíčovat dají, ale u žonglování s názvy nábytku jsem se totálně ztratil – Ikea?). Časové skoky v ději jsou jasné a nevadí, mnohými očerňovaný nízký rozpočet jsem já osobně nikde nepostřehl, stejně jako si myslím, že víc akčních scén by z tohohle filmu zbytečně přetékalo do stran. A ta romantika je tu podaná tak skvěle, že se člověk musí řehtat i při jindy slzavých scénách.

Takže za mě dobrý – pokud jste ujížděli na Kick-Ass nebo prvním dílu Kill Bill a Avengres vás nudí, tak tohle je ta správná volba. Na DVD si to sice nekoupím, ale po odchodu z kina jsem maximálně spokojen.

PS: Jen pořád přemýšlím, jestli jsem viděl dobře nebo špatně. Když v závěrečné smetištní apokalypse vybíhá Colossus z plamenů – má, nebo nemá přes každé rameno jednu postavu? Jednou je totiž dozajista jeho X-menská partnerka, ale jeho mutovaná protivnice snad měla zůstat pod troskami, protože následně už se nevyskytuje?