weby pro nejsevernější čechy

…a na konci bylo světlo?

Je tma. Sedím na tribuně fotbalového stadionu SK Děčín, tam, kde se za světla odehrávají zápasy mnohokrát propíraného klubu FC ROMA Děčín. Klubu romských hráčů, kteří si z minulosti s sebou nesou cejch party rabijátů. A teď je tma. Jsem asi uprostřed dvousethlavého davu oněch hráčů, jejich přátel a jejich rozvětvených rodin. Nás gádžů je tu dobrých pět procent.
Vstup sem byl samozřejmě zdarma – a co víc: kdo přišel a měl na to věk, dostal u vchodu nádavkem panáka vodky nebo bechera. To není k vidění ani na Spartě, řeknete si, ale dneska jde o fotbal až ve druhé řadě. Před tribunou je napnuté velké bílé plátno. Jsme na předpremiéře dokumentárního filmu FC ROMA, režisérů Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové. Dokumentu, který slibuje převyprávět nejen fotbalovou anabázi toho klubu, se kterým nechtějí mnozí soupeři hrát, ale i jednotlivců s tím klubem spojených. Dokumentu o těch divácích samotných.
A začátek je jako na fotbale. S každým prvním záběrem jim známých tváří přichází z hlediště hlasitá odezva. Smích a výkřiky jsou reakcí na obrázky z jejich domovů, z jejich prací, bufetů a jiných prostředí. Ale vytržení po čase přejde a převáží příběh samotný. Příběh o jedné fotbalové sezóně, o předsudcích na obou stranách, o nenávistech, o pohledech na děčínský svět romskýma očima… fotbal se stane po čase jenom rámem, ve kterém se objevují i jiné obrazy.
Je třeba říct, že ten film vznikl proto, že dnes už zrušený FC Děčín, s převážně romskými hráči, skončil před lety svou činnost z důvodů násilností a skandálního vystupování. FC ROMA (jak to vidí soupeři) povstal z jeho popela a kluby okresní třídy s nimi nechtějí hrát. FC ROMA (jak to vidí oni) vznikl jako něco nového, co nemá s předchozími skandály nic společného a jde jim jen o ten fotbal. Současné zákopy jsou na pozici těchto tvrzení.
Dlužno říct, že právě gró tohoto problému v dokumentu málem chybí a je lehké si ho nevšimnout. Takže zbývá (i tak velmi zajímavý) film o sezóně fotbalistů, kteří mají potíže sehnat soupeře. Jen ten důvod nevraživosti se trochu posouvá do jiné roviny. Osobně cítím rozdíl mezi tvrzením – nehrajeme, protože jste cikáni … nebo … nehrajeme, protože jste rváči.
Divákům v Děčíně nikdo nic vysvětlovat nemusí, tady mají všichni o věcech minulých jasno. Co si z toho odnesou lidé z jiných krajů, je otázkou. Vidět ten film se ale rozhodně vyplatí.

PS: První zápas nového ročníku klub odehrál. Prohrál 2:1.

roma2