weby pro nejsevernější čechy

Chraňte se, aktivita klíšťat je na nejvyšším stupni

Na stupnici od jedné do desíti udává Český hydrometeorologický ústav aktivitu klíšťat na každý den. Svého maxima dosahuje předpověď právě pro tento nadcházející víkend. Dlouhodobá mapa ukazuje místa s výskytem potvrzených případů infikovaných klíšťat.


„Klíšťat na Děčínsku je hodně. Máme tu dvě nákazy, které klíšťata přenášejí. Encefalitida je virové onemocnění a dá se proti této nemoci očkovat. Nejvíce se vyskytuje v povodí Labe a v povodí Ploučnice. Co jsem vypozorovala, končí ve Hřensku a kde jsou pískovce, tam už není. Druhá nemoc se jmenuje lymeská nemoc tzv. borelióza, kterou způsobují bakterie. Dobře je poznat první fáze onemocnění, kde vzniká vyrážka v okolí kousnutí, která se projeví 14 dní od přisátí. Borelióza je v této fázi dobře léčitelná antibiotiky,“ říká MUDr. Lenka Šimůnková z protiepidemického odboru KHS v Děčíně. Druhé a třetí stádium boreliózy se může projevit až po dlouhé době, ze třetího stádia vznikají trvalé následky. A právě s klíšťaty infikovanými boreliózou se můžeme setkat na Šluknovsku.
Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky vydává na svých stránkách ČHMÚ každé pondělí a upřesňuje na víkend ve čtvrtek do 14 hodin. Součástí jsou doporučení, jak se v místech s výskyty klíšťat chovat.
„Aktivita klíštěte“ vyjadřuje podíl klíšťat, která jsou připravena k napadení hostitele, v jejich celkové populaci v dané oblasti. Čím větší počet připravených klíšťat, tím větší je i stupeň rizika. Odborníci při desátém stupni doporučují použít repelent, vůbec nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů a pohybovat se pouze po zpevněných cestách. Samozřejmostí by měla být večer a ráno prohlídka těla.
U klíšťat je potřeba ostražitost při všech jejich stádiích. Zatímco sameček slouží jen k oplodnění samičky, samička je ta co napadá. Podle doktorky Šimůnkové je samička klíštěte po přisátí v podstatě nevyndatelná a vždy po ní zůstanou v kůži kusadla. Předchází jí stádium nymfy, která nemá pohlavní orgány, což jde poznat ale jen pod mikroskopem. Obě stádia jsou infekční, pozor ale i na první stádium klíštěte, jakým je larva.
„Larva je strašně malinký brouček zhruba milimetr na milimetr a vypadá jako světle hnědá piha a pozná se jen velmi špatně. Je také infekční,“ uvádí doktorka. Na kůži se drží jen lehce, stačí se nevědomky poškrábat a larva spadne. Člověk pak vůbec neví, že do kontaktu s nemocí přišel. Často podle Šimůnkové lidé mylně uvádějí, že se nakazili, když vyndávali klíště psovi nebo ho přehlédli ve vlasech.

(Autorku článku, Janu Ducháčkovou, můžete sledovat na jejím blogu enelavie.)