weby pro nejsevernější čechy

Jägrovky se narodily v Krásném Buku!

Slavnou Jägrovu továrnu na spodní prádlo již dnes nenajdeme. Zbyl po ní bohužel jen chátrajicí komín s bývalou vilou pana továrníka a velká hromada rumiště.

Fabrika se nacházela v Krásném Buku, dříve v samostatné části Krásné Lípy. Zakladatelem byl pan Gustav Adolf Jäger senior (narozen 22. 4. 1851 v Leopoldce u Velkého Šenova, zemřel 24. 6. 1927 v Krásné Lípě).

 

Fabrikant Jäger nechal postavit v roce 1893 na místě zbořeného podstávkového domu několikapatrovou továrnu. V dalších letech budov přibývalo a výroby rovněž. Na přelomu 19. a 20. století firma zaměstnávala 300 pletařů a 400 domácích dělníků. Provozy zpracovávaly 140 tun bavlny, ovčí vlny a hedvábí.

Vyráběly se zde: bezešvé dámské punčochy, pánské ponožky, dětské punčocháče, kazajky, noční košile a známé spodky (trikot a kalhoty). Obchodní zastoupení firmy se nacházelo v Praze, Budapešti, Vídni, Lvově, Varšavě, Terstu, Bukurešti i v Paříži.

Velkých zisků a ohlasu dosáhla továrna během 1. světové války, kdy největším odběratelem spodků byla rakouská armáda. V této době byly spodky přejmenovány na jägrovky.

Po roce 1918 musela firma omezit výrobu a zbavit se některých provozů.

Po smrti otce v roce 1927 se stává ředitelem syn Gustav Adolf Jäger junior a zůstává zde dokonce 2. světové války. Po válce je rodina Gustava Jägra odsunuta a v Bavorsku se dále věnuje textilní činnosti. Podnik je znárodněn, stroje demontovány, nějaký čas budova slouží jako silo pro Zemědělské zásobování a nákup. Nakonec pro roce 2000 je opuštěná budova stržena.