weby pro nejsevernější čechy

Milion věcí, o kterých nic nevíme

Jak jsme informovali, zaujala nás další akce tak trochu mimo Výběžek. Takže od Kocoura hupky šupky v sobotu 28. dubna 2012 v podvečer do Chřibské. V sále místní radnice přednášela manželka vnuka slavného cestovatele o tom, že Slovan všude bratry má – v tomto případě konkrétně v jedné malé vesnici v Paraguay, kde žila (a nedávno zemřela) dcera Alberto Vojtěcha Friče Herminia Ferrera Frič. Zanechala ale po sobě rozsáhlé příbuzenstvo, o které se manželé Fričovi začali zajímat. Pokud je v jejich silách, snaží se komunitě v jejich nelehké situaci pomáhat – podporou vzdělání základního, středního i vysokoškolského, či hledáním náplně jejich dalšího života (stádo krav nebo zemědělství). A to poněkud smysluplněji, než civilizovaná Evropa granty, z nichž např. bylo v oblasti vybudováno vzorové zdravotní středisko s porcelánovými splachovacími záchody a zářivkovým osvětlením. A to v oblasti, kde není tekoucí voda, ani elektřina…

Druhotným efektem návštěv této pro nás exotické země bylo objasnění osudů našeho největšího génia JdC – jak je vidět z fotek, manželé v hlavním městě Asunciónu nalezli jeho právnickou kancelář.

Pokud by tedy náhodou někdo z čtenářů byl uhlobaronem či tak něco, prozkoumejte odkaz na web občanského sdružení Checomacoco, pro které je dozajista každá koruna přínosem.

Tagy