weby pro nejsevernější čechy

Křížová cesta Jiříkov (Georgswalde), 1817-1826

Článek je součástí seriálu Křížové cesty

V Jiříkově jsem byl už vícekrát, ale že i v něm je křížová cesta, notabene na dosah ruky, to mě doteď nikdy nenapadlo. Ostatně jsem si ani nikdy nikde nevšiml, že by na ni cokoli upozorňovalo.

Umístěna je kousek od náměstí, kolem vnitřní strany zdi bývalého hřbitova u kostela svatého Jiří – stačí jít směrem ke věži.

Věž kostela svatého Jiří (1724-1728, stavitel Johanna Georga Aichbauerapodle plánů J. L. Hildebrandta)

Pokud ale vstoupíte do areálu z Tylovy ulice, ocitáte se uprostřed, lepší je tedy jít Čapkovou a využít vstupu až nahoře, u pochroumané stavby. Číslování pokračuje podél zdi vlevo a konec je opět zde.

Márnice z Čapkovy ulice

Interiér (či spíše zbytky) rohové márnice

Jako první je u zdi sousoší, hádal bych pieta, po stranách další sochy. Jedna z nich takřka celá schovaná ve větvích.

Samotná zastavení jsou relativně ve slušném stavu, byť podle naší oblíbené příručky (Křížové cesty Šluknovska – Jaburková, Mágrová & Stejskal) při posledním zásahu v roce 2005 sloupky opravovány nebyly. No, na některých je to tedy docela vidět. Překvapivý je stav obrazů. Jde o reprodukce moderních obrazů pátera Siegera Ködera, kněze z Ellwangen v Německu, které byly osazeny v již zmíněném roce 2005. Co bylo umístěno ve výklencích původně, to jsem nikde neobjevil. Nynější obrazy jsou chráněny tvrzenými skly, které ve slunečním svitu víc než komplikují fotografování, navíc jsou některá skla hodně špinavá, zarostlá pavučinami, a co horšího, u několika z nich si kdosi dal tu nesmírnou práci, aby je rozbil. Snad jsem zastavení identifikoval a seřadil správně.

1 – Ježíš odsouzen Pilátem

2 – Ježíš bere kříž

3 – Ježíš poprvé pod křížem padá

4 – Ježíš potkává svou matku

5 – Šimon pomáhá Ježíšovi

6 – Veronika podává Ježovi roušku

7 – Ježíš podruhé padá pod křížem

7 –

8 – Ježíš napomíná jeruzalemské ženy

9 – Ježíš padá potřetí

10 – Ježíš je zbaven roucha

11 – Ukřižování

12 – Ježíš umírá na kříži

13 – Snímání z kříže

14 – Ukládání do hrobu

Jednotlivá zastavení bývala osázena kovovými štítky s číslem a popisem, moc toho z nich ale do dnešních dob nezůstalo.

Poničena nejsou ale jen jednotlivá zastavení, ale i zbytky původního hřbitova (náhrobek významného místního občana Josepha Pohla).

Po obkroužení celé cesty se ocitáme zpět u kaple a můžeme přemýšlet, jak zjevně většině místních vůbec nic neříká historie, paměť, úcta a snaha, pokud areál vypadá po své obnově za těch pár let takhle.

A cestou zpět na náměstí je pod zdí k vidění ještě jedno sousoší.

A na závěr ještě napřeskáčku detaily jednotlivých obrazů, i když jde často spíš o rébus, než viditelný motiv.

Series Navigation<< Křížová cesta Vilémov (Wölmsdorf), 1765-1766Křížová cesta Jiřetín pod Jedlovou (St. Georgental), 1759-1764 >>
Tagy