weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Vlčí hora

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

V našem výběžku není o rozhledny nouze. Vlčí hora (508,6 m) patří se svým kuželovitým vrcholem k výrazným kopcům Šluknovska. Nelze ji přehlédnout z velké části Českého Švýcarska a Lužických hor. Zájem o tuto lokalitu projevil krátce po svém založení Horský spolek pro nejsevernější Čechy, který byl založen v roce 1885 v nedaleké Krásné Lípě.

Členové horského spolku na jaře 1886 upravili cestu na vrchol a umístili zde stoly s lavičkami. V roce 1887 vybudoval spolek na nejvyšším bodě jednoduchou dřevěnou turistickou chatu. V následujícím roce započala na vrcholu stavba cihlové čtyřboké rozhledny podle projektu známého rumburského stavitele Josefa Hampela (rovněž stavitele rozhledny Dymník). Během stavby bylo vyneseno na vrchol 20 tisíc cihel. Nemálo jich odnosili samotní turisté.

Dne 19. května 1889 byla rozhledna slavnostně otevřena a předána do užívání veřejnosti.

Dvanáctimetrová nezakrytá věž byla zakončena cimbuřím.

V roce 1908 byla rozhledna zvýšena o krytou prosklenou nástavbu na současných 16 metrů a obložena šindelí. Protože se rozhledna těšila velkému počtu návštěvníků, byla rozšířena i původní výletní restaurace, ve které se dokonce pořádaly taneční zábavy. Vodu přivážel soumar v putýnkách připevněných k sedlu od nedaleké Veroničiny studánky.

Na vrchol rozhledny vede 64 schodů a dodnes nabízí nádherný kruhový výhled na Lužické hory, České středohoří, Českosaské Švýcarsko, za dobré viditelnosti lze spatřit i část Krkonoš.

Zajímavostí Vlčí hory je její vulkanický původ z období třetihor, vrchol hory tvoří čedič, který obsahuje magnetovec. Proto zde působí magnetická síla, která odchyluje střelku kompasu až o 40 stupňů od původního směru.

Dnes o rozhlednu pečuje Klub českých turistů v Krásné Lípě.

Series Navigation<< Rozhledna Pajndl na Tisovském vrchu v Krušných horáchMaják (a muzeum) Járy Cimrmana >>
Tagy