weby pro nejsevernější čechy

Po stopách Augusta Frinda

Na turistické mapě Krásné Lípy nedávno přibyl nový zářez, naučná stezka s názvem Po stopách Augusta Frinda.

Je to zvláštní. Některá města dělají z prdu kuličku a vehementně se vychloubají i věcmi, které fungují sotva napůl. A některá naopak bez nějakého výjimečného slavení uvádějí v život jednu atrakci za druhou… Podle městského webu sice došlo ke slavnostnímu zprovoznění, ale osobně jsem si žádného ohňostroje nebo stříhání pásky nevšiml. Prostě stezka najednou je a slouží.

Možná jste si všimli mírného stavebního ruchu, možná jste si všimli, že na různých místech ve městě postávají „podivné“ kameny. Ano, to je právě ona – stezka, věnovaná místům, spojeným s osobou tohoto slavného rodáka. I když označení naučná stezka není úplně vypovídající – samotná trasa totiž není značená, na příslušných místech „jen“ stojí ony zmíněné kameny s informačními dvojjazyčnými tabulemi. Pokud je nechcete hledat naslepo, stavte se v Domě Českého Švýcarska v Infocentru a vezměte si skládačku, v níž je mapka s umístěním všech 12 zastavení. A ke každému z nich stručný (opět dvojjazyčný) text + foto. Texty nejsou shodné s těmi na příslušných stanovištích, takže se vyplatí jít krok za krokem a číst oboje.

Jednotlivá místa se většinou najdou jednoduše, málokde se kámen s cedulkou dá přehlédnout. Začátek je na náměstí, přímo před zmíněným Domem Českého Švýcarska, a všech 12 míst jsem obešel za slabou hodinku. A nutno přiznat, že jsem se dostal do míst, o nichž jsem v Krásné Lípě neměl tušení, stejně tak jako na místa víc než známá i mnohokrát prochozená.

A ještě na závěr – součástí projektu, spolufinancovaného Evropským fondem pro regionální rozvoj Evropské Unie, je i kniha Gabriely Jeřábkové August Frind – Životní příběh akademického malíře. Bohužel, jak už to tak u projektů bývá, kniha se nesmí prodávat. Což by se snad mělo změnit v příštím roce, kdy, pokud jsou naše informace pravdivé, by město mělo nechat zhotovit dotisk, určený k volnému prodeji.

Takže konec čtení, podívejte se na fotky, zajděte si pro skládačku a vyražte.

PS: Pokud se Vám zdá divné, že je celou dobu řeč o Frindovi a mezi zastaveními naučné stezky se nevyskytuje objekt z titulní fotografie, Dům u Frinda, je vysvětlení překvapivé a jednoduché. Tenhle dům s Augustem Frindem totiž nemá zhola nic společného, jeho pojmenování je čistě reklamní.

 

 

Tagy