weby pro nejsevernější čechy

Trasa 18 – Česká Kamenice – Kamenický Šenov – Prácheň

Článek je součástí seriálu Turistické trasy na pravém i levém břehu Labe

Trasy, které nakonec nebyly použity, jsem už vyčerpal. Je tedy čas vybrat z loňského roku prochozených tras některou z těch, které jsou do konečného výběru zařazeny.

Počasí pořád nebylo na konci jara ideální. Vybíral jsem jako další k absolvování něco kratšího, známého a v dosahu auta. Vyrazil jsem „Za pohádkou na skálu“. Trasa s číslem 18 vede: Česká Kamenice – Kamenický Šenov – Prácheň.

Jiří Rak původně dával do úvahy podstatné prodloužení, z Práchně pokračovat přes lom Klučky a Polevsko na vlak do Kytlic, ale z alternativy nakonec sešlo (je jen v doporučeních) a do uvažovaných míst jsem se dostal až o mnoho později – zato pak zase opakovaně.

Česká Kamenice má nárok být zastavením sama o sobě. Za zmínku určitě stojí zdejší kostel a samozřejmě areál poutní kaple Narození Panny Marie. Další tipy lze získat v místním Infocentru, které je, co já pamatuji, momentálně už na třetím místě.

Pochodovat ale začínáme mimo centrum. V podstatě je jedno, přijedete-li vlakem, busem, nebo autem. K zelená značce, vedoucí z města, je to odevšad stejně daleko. Z Pražské na Zámeckou, přes železniční trať a před sebou nepřehlédnutelný Zámecký vrch. No, při vzpomínce na sápání se vzhůru kolem kamenných polí tentokrát výstup ke hradu vynechávám a spoléhám na paměť a staré fotky. Stále dál po zelené, přes louky a železniční trať, užívanou v sezóně nadšenci kolem „Sklářské lokálky„. Věčná škoda, že její část, vedoucí až ke dnešnímu cíli, vzal ďas (a nikdy se už nevrátí).

Přes louky není úplně jednoduché se zelené značky držet – možná takové úseky znáte, kdy v krajině není nic, ani sloup, ani kámen, ani strom či keř. To se pak směr jen odhaduje. Naštěstí není kde sejít a za chvíli opět u železniční trati, která překonává silnici mezi Českou Kamenicí a Kamenickým Šenovem. Kousek po asfaltu a pak značka zahýbá ke zpustlému areálu dávného železničního ruchu s výhledem na zdejší sklárny. Pár metrů cesty společně se žlutou, ale zelená uhýbá, aby nabídla pohled na zbytky zarůstající nepoužívané a nepoužitelné trati.

Mírně do kopce a objevuje se civilizace. Nejprve tedy hřbitov a kostel Narození sv. Jana Křtitele. Od něho je to jen kousek ke sklářskému muzeu (kdo nebyl, měl by brzy napravit). Po silnici vzhůru na náměstí kolem domů s úžasnými pískovcovými portály, vzpomínajícími na dávnou slávu města. Po chvíli cvičené oko rozezná bývalé nádražní budovy a vzápětí čeká dnešní cíl – proslavená Panská skála. Po dostatečném kochání (nezapomeňte se trochu porozhlédnout i v blízkém okolí) stačí sejít přes obří parkoviště, kde je Infocentrum (otevřené nejspíš jen v sezóně), na hlavní silnici a po ní pár metrů k autobusové zastávce u zdejší prodejny potravin. Mám štěstí, autobus do České Kamenice jede během několika minut…

Tentokrát je už možno navržených 8 řádků porovnat s tím, jak reálně dopadly v brožuře:

Vlakem nebo autobusem do České Kamenice. Napojit se na zelenou turistickou značku, vedoucí z náměstí, a vyrazit z města po loukách k Zámeckému vrchu. Na jeho vrchol vede místní odbočka ke zřícenině hradu Kamenice. Do hradního paláce je vestavěna dřevěná vyhlídková věž, z níž je skvělý kruhový výhled po celém okolí (Lužické hory, Českosaské Švýcarsko, Děčínský Sněžník a České středohoří). Po návratu zpět rovinou po loukách a pastvinách do Kamenického Šenova. Stále po zelené kolem nádraží, sklářského muzea a přes náměstí. Za chvíli je na dohled cíl – čedičové varhany Panská skála, již navždy spojené s pohádkou Pyšná princezna. Odtud po modré do Práchně na autobusovou zastávku, odkud se dá vrátit do České Kamenice, nebo jet do Děčína či na opačnou stranu do Nového Boru.

Délka: 8 km

Doba trvání: 2 hodin

Náročnost:nenáročná (s výjimkou stoupání na Zámecký vrch)

Nástupní místo:Česká Kamenice (vlakové nádraží nebo autobusová zastávka Pražská)

Cílové místo:Prácheň (autobusová zastávka Kamenický Šenov-Prácheň)

Doprava: vlak, bus

Občerstvení (ubytování) na trase:

Restaurace a hotel Slavie, Česká Kamenice – http://www.ceska-kamenice.cz/restaurace-a-pohostinstvi/d-1072, https://www.facebook.com/HOTEL-Restaurace-Slavie-841384132597071/

Restaurace Starý Klub, Česká Kamenice – http://www.staryklub.cz/, https://www.facebook.com/Star%C3%BD-Klub-741209825979081/?rf=211516375530639

Kafrárna u koček, Česká Kamenice – https://www.facebook.com/kafrarnaukocek/

Pivovar a palírna Česká Kamenice – http://www.pivovarkamenice.cz/pivovar-a-palirna-kamenice/, https://www.facebook.com/Pivovar-%C4%8Cesk%C3%A1-Kamenice-1024307694278000/

Restaurace u Báby, Kamenický Šenov – http://www.ubaby.cz/

Restaurace Pod Skálou, Kamenický Šenov

Ubytování u Panské skály, Kamenický Šenov – http://www.ubytovani-u-panske-skaly.cz/

Zajímavosti na trase:

Varianty trasy: Komu je popsaná trasa krátká, může místo nasednutí na autobus v Práchni pokračovat po modré do Polevska. Odtud pak buď dál po modré do Nového Boru (vlak, autobus) nebo po žluté do Kytlice (vlak, autobus).

Problémy na trase: Velmi nejasně značený úsek od křižování zelené značky s tratí Česká Kamenice – Kamenický Šenov pod Zámeckým vrchem až do Kamenického Šenova. Místy ohrazené pastviny, neznatelné pěšiny, značení velmi řídké.

Series Navigation<< Trasa 17 – Mikulášovice – Weifberg – Wachberg – Tanečnice – MikulášoviceTrasa 19 – Česká Kamenice – Filipov – Srbská Kamenice – Všemily – Jetřichovice ( – Kunratice – Česká Kamenice) >>
Tagy