weby pro nejsevernější čechy

Sloup svatého Jana Nepomuckého v Plané

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

V Plané (u Mariánských Lázní) je k vidění nejen sloup sv. Jana Nepomuckého na náměstí, ale stejný světec má jednoduchý sloup pod zámkem na trávníku u Městského rybníka na rohu ulic Slepá a Zámecká.

Encyklopedie Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Plzeňském kraji mu věnuje strany 656 až 658, další info lze nalézt v Památkovém katalogu.

Původně stával u dnes neexistujícího kostela sv. Petra a Pavla (zrušen roku 1787) u křižovatky dnešních ulic Plzeňské, Tepelské a Dukelských hrdinů. K přemístění došlo v průběhu 2. světové války. Další posun (na vedlejší pozemek) se uskutečnil v roce 2007, kdy byla překládána komunikace Planá – Trstěnice.

Nápisem datovaný sloup neznámého autora sestává z několika částí. Na kamenném stupni je osazen nízký sokl, nesoucí hranolový podstavec s římsou. Na ní je umístěna polygonální deska tvořící podnož toskánského sloupu (na něm jsou zbytky zřejmě po závěsu věčného světla), jehož hlavice nese sošku světce v obvyklém ikonografickém pojetí (v obvyklém šatě a biretu, na levé ruce drží krucifix). Patka, římsa, socha jsou ze žuly; podstavec, dřík a hlavice zřejmě z trachytu.

Na čelní straně podstavce je nápis:

GOTT DEM HERR
ZUR EHRE
1704
Rennoviert
1881-1934

Z roku 1881 pravděpodobně pochází hranolový podstavec.

Socha nevypadá zrovna moc dobře, hlodá na ní zub času. A na sloupu a podstavci hlodají mechy a lišejníky…

Celkový pohled na sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého

Nápis na čelní straně podstavce

Detaily základového soklu a podstavce sloupu

Detail těla sloupu s kovovými oky

Vrcholová soška sv. Jana Nepomuckého

Series Navigation<< Sloup (pilíř) svatého Jana Nepomuckého na náměstí Svobody v PlanéSloup se sochou Bolestného Krista (Ecce Homo) v Krompachu >>
Tagy