weby pro nejsevernější čechy

Zoopark Berousek – Doksy

Článek je součástí seriálu ZOO

Vcelku nedávno k atraktivitám města Doksy přibylo jedno návštěvní místo – od května 2015 je (do září) otevřen Zoopark, který tu zřídila rodina Berouskových.

Minule jsem cestou kolem Máchova jezera z Doks viděl jen vlakové nádraží, takže bylo jasné, že je nutno se sem vrátit. A protože v naší rodině jsou zvířátka oblíbený sortiment, vyrazila se mnou tentokrát i dcera. Dopředu považuji za nutné prohlásit, že žeru maso a měl jsem rád cirkusy. Ne ty okleštěné chudinké stánky – zažil jsem ještě dobu, kdy cirkus znamenal hromadu cvičených zvířat, drezuru dravých šelem, exotiku a tak podobně. Nesnáším všelijaké bojovníky za práva blech, kteří by nejraději zakázali všechno a jsou schopni přitom napáchat víc škod, než „ti zlí“, nebo by snad byli nejraději, kdyby ta „trpící“ zvířata všechna někdo raději utratil…

Takže mě o to víc lákalo, mít možnost se podívat do míst, kde starý svět ještě pořád trochu funguje a kde je to cirkusem a drezurou načichlé skrz naskrz. Maringotka plná světýlek jako pokladna, kolotoč, klec do manéže, u ní lvi a tygři za mřížemi v maringotkách… Pravda, ne všechno, co slibují webovky parku, je k vidění hned a vždy. Neumím říct, kdy přesně probíhá drezura, protože během naší návštěvy to nebylo. Neumím říct, proč některá inzerovaná zvířata k vidění nebyla a naopak jiná ano.

Co mohu potvrdit, je možnost fotografování s mládětem bílého lva – za stovku dostanete poukázku, v půl počkáte u klece nedaleko vchodu, lvíče se ocitne na klíně mladého muže a vy se můžete umístit vedle nich. Máte-li odvahu, můžete tu hromadu prskajících chlupů i pohladit. Fotku vám udělá zdejší fotografka, která vám za pár minut předá hotový obrázek vytištěný, ale není problém si cvaknout pár snímků i vlastní technikou. V nevelkém areálu jsou pak další klece a výběhy – co mě hodně překvapilo, bylo pohodové soužití tygrů a lvů, přece jen mám zafixován zcela jiný vztah těchto šelem. A je jich tu plno, malých i velkých, a většinou ve velmi neobvyklých barvách.

Že provozovatelé nelžou a zvířata jsou na lidi opravdu velmi zvyklá, to si může vyzkoušet každý u výběhů, které lze bez uzardění označit za kontaktní – kdy a kde můžete velblouda podrbat mezi ušima nebo zebru na zadku? Takže klidně sem vyražte s dětmi nebo i sami, těch 30 kaček na osobu vás určitě nezabije, obchůzka je to v podstatě na „pár minut“, a ta zvířata si trochu pozornosti zaslouží. Pokud se vypravíte na výlet příští týden, má tu být 27. srpna 2015 velká sláva – křtiny a osobnosti Karlínského divadla. Jo, a taky nezapomeňte, že areál bude uzavřen už 13. září – důvodem je nadcházející několikaměsíční natáčení s mnoha zvířaty pro americký film THE ZOOKEEPER´S WIFE a současné učinkování zvířat v muzikálu Carmen v Hudebním divadle Karlín.

Tak hezkou zábavu – areál najdete snadno, my šli po červené od vlakového nádraží a vstup je přímo naproti hypermodernímu kinu a je k nepřehlédnutí.

 

 

Series Navigation<< Podkrušnohorský zoopark Chomutov
Tagy