weby pro nejsevernější čechy

Sloup Panny Marie v Bochově

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

V dnešní době sloup s vrcholovou sochou Panny Marie, který již opět stojí na náměstí Míru před radnicí a který mnohokrát v rámci města změnil umístění, nese místo původní sošky z roku 1685 její repliku, protože originál byl v dezolátním stavu.

V knize Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Karlovarském kraji (2004) je ještě sloup popisován jako zcela devastovaný u farního kostela sv. Michala (strany 52 až 54). Autor sloupu, jehož sokl a samotný sloup jsou ze žuly a pouze soška byla z pískovce, je neznámý. Podle nápisu na čelní straně soklu ho dal roku 1685 postavit zdejší purkmistr Martin Rick.

DSC_7268.JPG

Dedikační nápis na čelní straně soklu sloupu

V roce 1926 do městské pamětní knihy z dnes nezvěstných pramenů vypsal kronikář Anton Heinz, že sloup byl zhotoven ke cti Nejsvětější Panny a Matky Boží Marie a purkmistr založil částkou 250 zl. fundaci na sobotní hudební litanie. Původně stál na náměstí (na jiném místě než dnes), byl ale i na něm stěhován z místa na místo. Po 2. světové válce sloup velmi zchátral, v roce 1970 se plastika začala rozpadávat. Až o tři roky později byla provedena jeho kontrola akademickými sochaři (Václav Hlavatý, Aloisie Viškovská a Josef Vitvar), kteří konstatovali havarijní stav a navrhli přemístění sloupu na méně exponované místo.

V roce 1974 byl sloup přesunut z náměstí ke kostelu a začalo restaurování (akademičtí sochaři Václav Hlavatý, Miroslav Vajchr, Aloisie Viškovská-Altmanová a Josef Vitvar). Při zkoumání sošky bylo konstatováno, že její stav nedovoluje navrácení na sloup, originál byl předán do Plzně a na vrchol byla umístěna kopie z umělého kamene. Sloup však nebyl na novém místě dostatečně zajištěn a při vichřici v roce 1984 došlo k jeho povalení. Soška byla roztříštěna na mnoho kusů. Přes pilnou korespondenci žlutického administrátora P. Miroslava Janáka s plzeňským památkovým střediskem k nápravě nedošlo.

Až roku 1991 zhotovil novou kopii Alexandr Bláha z Prahy z božanovského pískovce díky iniciativě Petra Šedivky z Bochova. Sloup byl znovu postaven u kostela a posvětil ho biskup Lobkowicz. Během roku 2000 však opět došlo (dokonce opakovaně) ke stržení sloupu a jeho poškození. Při opravách bylo změněno jeho umístění, dokonce byl uchycen sponou ke zdi. Zvažovalo se přemístění ke vchodu na hřbitov do zaslepeného průčelí bývalé fary. Dnes ovšem sloup opět stojí na náměstí, kam se přestěhoval po restaurování v roce 2009.

Podrobně o sloupu (s mírně odlišnými detaily) zde ->

DSC_7265.JPG

Parková úprava náměstí se sloupem na náměstí v Bochově

DSC_7266.JPG

DSC_7267.JPG

Aktuální stav sloupu

DSC_0037.JPG

DSC_7269.JPG

Vrcholová soška Panny Marie s Ježíškem (novodobá kopie)

Series Navigation<< Sloup se sochou Ukřižovaného v MístěSloup Panny Marie ve Stráži pod Ralskem >>
Tagy